eur:
389.48
usd:
359.03
bux:
67906.51
2024. június 1. szombat Tünde

Enyhítene a röghöz kötésen a felsőoktatási államtitkár - lapszemle

Felére csökkentené a hallgatói szerződésekben a magyarországi munkavállalásra vonatkozó kötelezettség időtartamát Klinghammer István - írja a Magyar Nemzet. A Népszabadság Németh Zsolttal készített videóinterjút.

Enyhítené a hallgatói szerződések munkavállalásra vonatkozó feltételét az új felsőoktatási államtitkár - írja a Magyar Nemzet. Klinghammer István a napilapnak adott interjújában azt mondja: felére kellene csökkenteni a hallgatói szerződésekben a magyarországi munkavállalásra vonatkozó kötelezettség időtartamát, hogy annyi időre kelljen kötelezettséget vállalniuk a diplomát szerzőknek, amennyire a támogatást kérték, ne a képzési idő kétszereséig. Az államtitkár a törlesztés feltételeit is könnyítené, azt támogatná, ha a diákhitel kamatával fizethetnék vissza a képzési költséget azok, akik nem teljesítenék a szerződésben foglalt kötelezettséget.

Március végéig megkezdi az előzetes letartóztatást kiváltó, úgynevezett nyomkövető karperecek tesztelését az Országos Rendőr-főkapitányság - írja szintén a Magyar Nemzet. Lajtár József, az ORFK gazdasági főigazgatója a lapnak elmondta: a rendszer beszerzésére és karbantartására a Geoview System Kft.-vel kötöttek szerződést, meghívásos közbeszerzési eljárás eredményként. A megállapodás szerint tízezer végpontot, azaz nyomkövető karperecet kezelni tudó rendszerről van szó, amelyhez hasonlót a világ 27 országában használnak.

Németh Zsoltot, a Külügyminisztérium fideszes államtitkárát a Népszabadság egy videóinterjúban arról kérdezte, szerinte lesz-e egyszer miniszterelnök Mesterházy Attilából, az MSZP elnökéből és frakcióvezetőjéből. Németh válasza erre lényegében az volt, hogy csak akkor, ha Mesterházy fideszes karrierbe kezd, és eléri, hogy a Fidesz kongresszusa őt miniszterelnök-jelöltté válassza - összegzi az Index. Az államtitkár megjegyezte, hogy Mesterházy egyébként egyszer már jelentkezett a Fideszbe. "Amikor eldöntötte, hogy politikai pályán szeretne tevékenykedni, akkor először nálunk jelentkezett, a veszprémi Fidesz-szervezetnél, de akkor még eléggé gyenge volt a szervezettségünk. Az üzenetrögzítőn hagyott üzenetet, az üzenetrögzítőt aztán nem hallgatta le senki, türelme elfogyott, és így jelentkezett a Magyar Szocialista Pártnak a veszprémi szervezeténél" - mesélte az interjúban Németh Zsolt.

Hepatitis A-járvány van már egy éve Budapesten - írja az Országos Epidemiológiai Központ információs lapjára hivatkozva a Világgazdaság. A korábbi évekhez képest csaknem kilencszer több hepatitis A vírussal fertőzött beteget regisztráltak tavaly március óta a fővárosban Az OEK hepatitis A-járványról ír, amelyben 2012 végéig 182-en betegedtek meg. Ez a háromszorosa az országos átlagnak, és a betegek száma az idén januárban sem csökkent, elérte az ötvenet. Tavaly a megbetegedések csaknem fele a belvárosi kerületekben fordult elő, az érintettek nagyobb része férfi. A járvány több közösséget, hajléktalanszállót, gyermekotthont érintett.

Németh Zsoltot, a Külügyminisztérium fideszes államtitkárát a Népszabadság egy videóinterjúban arról kérdezte, szerinte lesz-e egyszer miniszterelnök Mesterházy Attilából, az MSZP elnökéből és frakcióvezetőjéből. Németh válasza erre lényegében az volt, hogy csak akkor, ha Mesterházy fideszes karrierbe kezd, és eléri, hogy a Fidesz kongresszusa őt miniszterelnök-jelöltté válassza - összegzi az Index. Az államtitkár megjegyezte, hogy Mesterházy egyébként egyszer már jelentkezett a Fideszbe. "Amikor eldöntötte, hogy politikai pályán szeretne tevékenykedni, akkor először nálunk jelentkezett, a veszprémi
Fidesz-szervezetnél, de akkor még eléggé gyenge volt a szervezettségünk. Az üzenetrögzítőn hagyott üzenetet, az üzenetrögzítőt aztán nem hallgatta le senki, türelme elfogyott, és így jelentkezett a Magyar Szocialista Pártnak a veszprémi szervezeténél" - mesélte az interjúban Németh Zsolt.

A kameruniak, az egyiptomiak és a pakisztániak költik arányaiban a legtöbb pénzt ételre, a bevételük több mint 40 százalékát, derül ki az Econosmist kedden megjelent, 2011-es adatokat mutató grafikonjából, amelyet az Index közöl. A magyarok mindössze keresetük 18 százalékát költik élelmiszerre, míg cigire és alkoholra a jövedelmük 10 százaléka megy el, ezzel listavezetők vagyunk. Elektromos járműveket fejleszt a Scania és a Siemens - számol be róla a portfolio. A két cég újonnan létrejött együttműködése magában foglalja a Siemens járművek meghajtására vonatkozó technológiájának és a Scania tehergépjárművek, valamint buszok hajtásláncának villamosításában szerzett tapasztalatának ötvözését. A partnerkapcsolat egyben azt is jelenti, hogy Svédország lehet a világ első olyan országa, ahol az elektromosan hajtott teherautókat és villamosított utakat napi gyakorlatban használják.

Újabb helyről vonul ki a K&H anyabankja - írja a Portfolio.hu a Bloombergre hivatkozva. A KBC azt tervezi, hogy már a jövő héten eladja 1,3 milliárd dollárt érő részesedését a harmadik legnagyobb lengyel bankban, a Bank Zachodniban.

Túllépte a hatáskörét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, amikor több anyától megvonta a különféle gyermeknevelési támogatásokat arra hivatkozva, hogy nem valódi munkavégzés miatt, hanem a társadalombiztosítási ellátások megszerzése érdekében kötöttek munkaszerződést a várandósság ideje - írja Szabó Máté alapvető jogok biztosának legfrissebb jelentésére hivatkozva a pénzcentrum. Az OEP nem állt meg az anyasági támogatások megvonásánál, törölte is az érintettek biztosítotti jogviszonyát.

Címlapról ajánljuk

Ma tartják a Békemenetet, korlátozásokra kell számítani

Ideiglenes forgalomkorlátozás kell készülni szombaton Budapest I., II., III., V., XI., XIII. és XIV. kerületében. Délelőtt 11-tól lezárják a belvárosban a Széchenyi István teret, a Lánchidat és a József Attila utcát. Szintén lezárják a Budai alsó rakpartot és a Pesti alsó rakpartot is a Lánchíd közelében, illetve a Fő utcában is lehetnek lezárások.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.03. hétfő, 18:00
Deutsch Tamás
a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője
Így csalnak ki belőlünk rengeteg pénzt - Hogyan lehet kivédeni?

Így csalnak ki belőlünk rengeteg pénzt - Hogyan lehet kivédeni?

Milliárdokat csalnak ki világszerte az online térben a bűnözők a gyanútlan fogyasztóktól és a nem megfelelő védelmi rendszerrel rendelkező vállalatoktól, a csalók egyre kifinomultabb megoldásokhoz folyamodnak, amelyekkel ellophatják a felhasználói adatokat és egyéb módokon károsíthatják meg őket. De pontosan mekkora is a kár, és melyik nagyvállalat munkatársainak adják ki magukat a legtöbbször a kibertér bűnözői, és milyen háttérsztorival érik el, hogy megkaparintsák az értékes adatokat?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×