eur:
389.01
usd:
360.8
bux:
68155.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

ELTE: csökkenő támogatás és kevesebb férőhely

Az elmúlt öt évben 84 milliárd forinttal csökkent az egyetemek állami támogatása a Magyar Rektori Konferencia összegzése szerint. Az ELTE a remélt 16 ezer helyett csak 12 ezer diákot vehet fel a minisztérium korlátozása miatt.

Az ELTE rektorhelyettese szerint a legfőbb probléma, hogy még mindig nem ismerik a finanszírozás részleteit, a korábban jelzett 4 milliárd forintos elvonás pedig komoly elbocsátásokkal járna, és az intézmény üzemeltetésében is nehézségeket okozna. Fábri György azt mondta: hiába kérték, hogy 16 ezer hallgatót vehessek fel, a minisztérium csak 12 ezerre adott engedélyt.

A jogász szakon eddig is szinte csak költségtérítéses hallgatókat vehettünk fel, nem értjük, ezt most miért korlátozták, de hasonló a helyzet a bölcsész- vagy a gyógytornász képzésben is - fejtette ki.

A felvételi időszak végén derül ki, hogy valóban több mint 55 ezer diák tanulhat-e államilag finanszírozott helyen - mondta Domján Zsolt, a HÖOK elnökségi tagja.

A Magyar Rektori Konferencia összegzéséből kiderül: jelentősen csökkent a felsőoktatási intézmények költségvetési támogatása az elmúlt öt évben. A legnagyobb forráselvonással a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és az ELTE szembesült, a vizsgált 27 intézmény összes támogatáscsökkenése közel 84 milliárd forint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×