eur:
389.83
usd:
362.86
bux:
68067.67
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elutasította a Kúria a fekete sereg ügyében a felülvizsgálati indítványokat

Elutasította a Kúria a fekete sereg néven elhíresült bűnszervezet ügyében a felülvizsgálati indítványokat, és hatályában fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet hétfőn kihirdetett határozatával.

Az eljárás adatai szerint Magyar Róbert, a bűnszervezet vezetője 2002-től 2004 végéig prostitúciós hálózatot működtetett, védelmi pénzeket szedett, tartozásokat hajtott be, és a bűncselekményekből származó illegális jövedelmek feletti ellenőrzésért erőszakos küzdelmeket vívott más bűnözői csoportokkal. A vádlottak többször is népes csoportokban, felfegyverkezve tartottak erődemonstrációt riválisaik megfélemlítésére, egyesek a fegyveres leszámolástól sem riadtak vissza.

A harminc vádlott közül ebben az eljárásban nyolcnak a kérelméről döntött a legfelsőbb bírói fórum. Nincs azonban felülvizsgálati tárgyalás az eljárás során külföldre szökött és tavaly elfogott Magyar Róbert ügyében, aki tényleges életfogytiglani szabadságvesztését tölti.

Korábban a büntetőperben több vádlottra szabtak ki tízévesnél hosszabb szabadságvesztést, sokan pedig öt év körüli büntetéseket kaptak. A Debreceni Ítélőtábla tavaly tavasszal kihirdetett másodfokú, jogerős döntésében a vádlottak egy részénél helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, másoknál két-három évvel súlyosította a büntetéseket. Ez ellen nyújtott be a védelem felülvizsgálati kérelmeket, vitatva többek között a bűnszervezet bizonyítottságát, a korábban eljáró bíróság hatáskörét, a bíró pártatlanságát, egyes tényállásokban a jogos védelmi helyzet fennállását.

A Kúria szóbeli indoklásában a felülvizsgálati kérelmek felvetéseit elvetve az egyik óbudai szórakozóhelynél 2003 nyarán lezajlott tűzharcról elmondta: a két bűnözői csoport egész nap készült az összecsapásra, többen is fegyvert vittek magukkal. Az eljárás során nem tisztázódott ugyan, hogy ki kezdte a lövöldözést, de az nyilvánvaló, hogy mindkét csoport "a jogtalanság talaján állt", így a jogos védelem fel sem merülhet.

Az óbudai helyszínen meghalt az éjszakai életben Ragyás Tóni néven ismertté vált H. Antal, a bíróságok számos súlyos bűncselekmény, köztük több emberen, előre kitervelten elkövetett emberölés kísérlete miatt szabtak ki a büntetéseket.

A Kúria a védői felvetéseket elvetve változatlanul fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet.

A büntetett előéletű, küzdősportokat űző Magyar Róbert vezetésével korábbi börtön-, sport- és rokoni kapcsolatok alapján jött létre a bűnszervezet, amelynek révén akár több száz embert is lehetett mozgósítani. A vádlottak között volt egy szerb férfi - akit a kecskeméti maffiaperben is elítéltek - és két ügyvéd is. Több vádlott ötször, tízszer, egy pedig tizenhétszer állt már bíróság előtt lopás, önbíráskodás, hivatalos személy elleni erőszak, kábítószerrel visszaélés és más bűncselekmények miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×