INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Paár Ádám: "Az LMP-t még korai lenne siratni"

Infostart / InfoRádió
Az LMP szakadása azt bizonyítja, hogy Magyarországon nem lehet más a politika, és hogy az ökopárt a kezdetektől rossz koncepció alapján működött - mondta az InfoRádiónak a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa. Paár Ádám szerint azonban a Schiffer-féle ökopárt és a Jávor Benedek által vezetett új formáció szövetségre fog lépni a választási kampányban.

A szakadás kezdettől fogva kódolva volt az LMP működésébe - vélekedett Paár Ádám. A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint már a 2009-es megalakuláskor rossz volt a koncepció,a melynek alapján elkezdtek politizálni, vagyis az a szándék, hogy mindegyik nagy politikai erőtől egyenlő távolságot próbálnak tartani. A mai, polarizált pártrendszerben ez nem lehetséges.

Az LMP-t még korai lenne siratni, a szakítás mind a két félnek egy lehetőség, hiszen megszabadulnak attól a nyomasztó érzéstől, hogy egy pártban vannak, de blokkolják egymást. Valószínű az elemző szerint, hogy a két párt a jövőben egymás természetes szövetségese lesz.

Az LMP szakadása azt bizonyítja, hogy Magyarországon nem lehet más a politika - tette hozzá Paár Ádám. A fő kérdésnek azt tartja, hogy miként alakul majd a két szervezet viszonya egymáshoz, az LMP ebből a szempontból bizakodó lehet, hiszen Jávor Benedekék ideológiai és szakpolitikai kérdésekben közelebb állnak az LMP-hez, mint Bajnai Gordon szövetségéhez.

A választási kampány tulajdonképpen már elkezdődött, így nem a legjobb a politikusok kilépésének az időzítése, de a mostani időpont még mindig sokkal jobb, mint ha idén nyáron, vagy ősszel történt volna - vélekedett Paár Ádám.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


A címlapról ajánljuk