INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Meddig görgethetik milliárdos adósságukat a kórházak?

Infostart / InfoRádió
Már nyárra akkora lehet a kórházak tartozása, hogy azzal központilag kell foglalkozni - véli a Magyar Kórházszövetség elnöke. Legfeljebb egy tucat kórháznak nincs tartozása, a többinél nem ritka, hogy már egy éve nem fizetettek a beszállítóknak.

Soha nem halmoztak fel ekkora tartozást a kórházak, mint most az év elején. A Magyar Kórházszövetség elnökének becslése szerint több mint 30 milliárd forintra rúg az intézmények adóssága. Rácz Jenő azt mondta: tavaly az év végén 60 milliárd forint lejárt tartozása volt a szolgáltatóknak a beszállítók felé, ezt jelentősen csökkentette a 27 milliárd forintos kormányzati támogatás, de a fennmaradó adósságot továbbra is maguk előtt görgetik.

A szervezet elnöke szerint korábban jelentkeznek azok a problémák, amelyek eddig az év végén szoktak. Félévkor olyan hatalmas tartozás halmozódik fel, hogy ismét kell kezdeni valamit a rendszerrel. A szállítók 40 milliárd forintos adósságnál szoktak drasztikus lépésekről jelzéseket adni az intézmények felé - fejtette ki.

Rácz Jenő szerint a hatalmas tartozással már a kormányzatnak is foglalkoznia kell. Véleményét osztja az Orvostechnikai Szövetség főtitkára is. Rásky László elmondta: csak a szervezet tagvállalatainak 10 milliárd forinttal tartoznak a kórházak, és nem ritka a több mint egy éve nem fizető intézmény.

Úgy tudjuk: a gyógyszergyártók már csak akkor szállítanak, ha a kórházak előre fizetnek nekik.


A címlapról ajánljuk