eur:
394.07
usd:
364.94
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Matolcsy: Nemzeti cél a GDP megkétszerezése 2025-ig

A magyar bruttó hazai termék (GDP) 2025-ig történő megkétszerezése fontos nemzeti cél - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten, amikor a kormány nevében stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Nokia Siemens Networks Kft.-vel.

A miniszter szerint a GDP megduplázásához meg kell háromszorozni az ország külgazdasági teljesítményét; ebben is segít a Nokia Siemens Networks-szel aláírt megállapodás.

Kiemelte, hogy a kormány 2020-ig legalább egymillió új munkahelyet szeretne teremteni, valamint visszatérésre kívánja ösztönözni a jelenleg külföldön dolgozó "félmillió kitűnő magyar munkavállalót".

Matolcsy György hangsúlyozta: a kormány olyan cégcsoportokkal kötött és köt a jövőben is stratégiai megállapodásokat, amelyekkel egyszerre tudja bővíteni a foglalkoztatást, segíteni Magyarország innovációs és kreatív központtá emelkedését. Ezek a cégek támogatják Magyarországot a gazdasági növekedés újraindításában, és abban, hogy Magyarország minél magasabb hozzáadott értékű termékeket, szolgáltatásokat állítson elő.

A Nokia Siemens Networks (NSN) innovatív cégcsoport, ezért a kormánynak olyan stratégiai szövetségese lesz, amely segít abban, hogy néhány évtizeden belül Magyarország legnagyobb értéke az innováció, a megújulási képesség, a kreativitás legyen - hangoztatta a nemzetgazdasági miniszter.

Matolcsy György szerint a külgazdaság élénkítésében is segít a Nokia Siemens Networks, mivel új exportpiacok felé viheti Magyarországot.

Kifejtette: a felsőoktatásban, a foglalkoztatásban, a szakképzésben, a felsőfokú szakképzésben, a kutatás-fejlesztésben (k+f) és az európai uniós források lehívásában olyan szövetségeket köt a kormány, amelyek révén az ország nem egyszerűen csak használja a meglévő erőforrásokat, hanem hozzáadott értéket állít elő. A 2014 és 2020 közötti európai uniós források felhasználásnál a munkahelyteremtés és a növekedés ösztönzése mellett a legfontosabb prioritás az innováció támogatása lesz - hívta fel a figyelmet a miniszter.

Matolcsy György kiemelte, hogy a Nokia Siemens Networks-szel sok területen, például a felsőoktatásban is együtt tud működni a kormány a stratégiai megállapodás keretében.

Ésik Róbert, a Nokia Siemens Networks Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója az aláírás előtt hangsúlyozta: a cégcsoport a mobilhálózati megoldások vezető szállítója, és nagyon fontosnak tartja az innovációt, a kutatás-fejlesztést.

Emlékeztetett arra, hogy a cégcsoport 1998-ban, 20 munkavállalóval nyitotta meg Budapesten kutatás-fejlesztési központját, ahol mára az NSN által Magyarországon foglalkoztatott több mint 1000 ember nagy része dolgozik. Ésik Róbert kiemelte: vannak olyan technológiák, amelyeket csak Magyarországon fejleszt a cégcsoport, ilyen például a mobil kapcsolóközpont, amelynek világszerte 1,3 milliárd felhasználója van. A cég vezetője szólt arról is, hogy az NSN a magyar mérnöki felsőoktatás támogatóinak egyike, és 9 hazai, valamint 4 határon túli felsőoktatási intézménnyel alakítottak ki kapcsolatot.

A hétfőn kötött stratégiai megállapodásnak alapvetően három célja van: hogy megteremtse az NSN hosszú távú hazai jelenlétét támogató párbeszédet, elősegítse a vállalat magyarországi tevékenységének bővítését, valamint hogy növelje a magyar gazdaság teljesítményét és versenyképességét - jelezte Ésik Róbert.

Emlékeztetett arra, hogy 2011-ben a magyar állam 270 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette az NSN kutató-fejlesztő részlegének bővítését, amelynek eredményeként 224 új, felsőfokú végzettséget igénylő munkahely létesült. A mostani megállapodás nyomán további mérnöki munkakörök létesítésére nyílhat lehetőség - hangsúlyozta Ésik Róbert.

Bejelentette azt is, hogy az NSN Kft. 180 munkavállalót foglalkoztató pénzügyi szolgáltató központot nyitott Budapesten, amely több kontinensen, közel 50 ország számára lát el cégen belüli számviteli, könyvelési feladatokat.

Ésik Róbert elmondta, hogy a vállalati tevékenységbe integrálták a korábban külön - a Nokia Komárom Kft.-n belül - működő számviteli szolgáltató részleget, és a cégvezetés szándékai szerint a pénzügyi szolgáltató központ jelenlegi közel 180 fős létszáma az év végéig tovább bővülhet.

Az ügyvezető igazgató kiemelte, hogy a magyarországi tevékenység bővítésével a Nokia Siemens Networks immár több mint 1000 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon.

A vállalat központja Finnországban, Espoo városában található, míg egyéb telephelyeivel a világ 150 országában van jelen. A cég 2011-ben több mint 14 milliárd euró nettó árbevételt ért el.

A magyar kormány a mostanit megelőzően már 13 vállalattal, a Coca-Colával, a Richter Gedeon Nyrt.-vel, az Alcoa-Köfém Kft.-vel, a Daimler AG-vel, a Magyar Suzuki Zrt.-vel, a Hankook Tire Kft.-vel, a Microsoft Magyarország Kft.-vel, a GE Hungary Kft.-vel, a Stadler Trains Magyarország Vasúti Szolgáltató Kft.-vel, a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.-vel, az IBM Magyarország Kft.-vel, a Tata Consultancy Services Magyarországi Fióktelepével, valamint a Jabil Circuit Magyarország Kft.-vel kötött stratégiai együttműködési megállapodást.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×