INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Miskolcon

InfoRádió / MTI
Bár némileg csökkent Miskolcon a légszennyezettség mértéke, a szálló por magas koncentrációja miatt a város polgármestere kedden elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát - tájékoztatta a polgármesteri hivatal szóvivője.

Dobos Tímea közölte: a szálló por (PM10) koncentrációja a Búza téren, valamint a Lavotta utcán üzemelő automatikus mérőállomáson is túllépte a tájékoztatási küszöbértéket. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

A légszennyezettség további romlásának megakadályozásáért kérik, hogy a miskolciak mellőzzék a személygépjárművek használatát, mérsékeljék a szilárd és olajtüzelésű fűtőberendezések üzemeltetését. Az avar és kerti hulladékok égetése tilos - tette hozzá.

A szálló por részecskéi ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek, ezért a következő 1-2 napban kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést - mondta Dobos Tímea.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet legfrissebb adatai szerint jelenleg Várpalotán számít veszélyesnek a levegő minősége. Itt a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti. Emellett nyolc településen Miskolc mellett Budapesten, Esztergomban, Tökölön, Salgótarjánban, Putnokon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75 és 100 mikrogramm közötti. Ezért ezeket a településeket az egészségtelen levegőminőséget jelző narancssárga színnel jelölték.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A címlapról ajánljuk