eur:
392.43
usd:
367.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Miskolcon

Bár némileg csökkent Miskolcon a légszennyezettség mértéke, a szálló por magas koncentrációja miatt a város polgármestere kedden elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát - tájékoztatta a polgármesteri hivatal szóvivője.

Dobos Tímea közölte: a szálló por (PM10) koncentrációja a Búza téren, valamint a Lavotta utcán üzemelő automatikus mérőállomáson is túllépte a tájékoztatási küszöbértéket. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

A légszennyezettség további romlásának megakadályozásáért kérik, hogy a miskolciak mellőzzék a személygépjárművek használatát, mérsékeljék a szilárd és olajtüzelésű fűtőberendezések üzemeltetését. Az avar és kerti hulladékok égetése tilos - tette hozzá.

A szálló por részecskéi ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek, ezért a következő 1-2 napban kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést - mondta Dobos Tímea.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet legfrissebb adatai szerint jelenleg Várpalotán számít veszélyesnek a levegő minősége. Itt a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti. Emellett nyolc településen Miskolc mellett Budapesten, Esztergomban, Tökölön, Salgótarjánban, Putnokon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75 és 100 mikrogramm közötti. Ezért ezeket a településeket az egészségtelen levegőminőséget jelző narancssárga színnel jelölték.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×