eur:
388.67
usd:
361.73
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Az államadósság az első számú probléma az ÁSZ elnöke szerint - a nap hírei

A totalitárius diktatúrák áldozataira emlékeztek Budapesten. Az ideinél 55 milliárd forinttal több fordítható jövőre az egészségügyre. Vasárnap éjfélig meghosszabbította a hőségriasztást az országos tiszti főorvos. A nap legfontosabb hírei augusztus 23-án.

A köztársasági elnök szerint nincs értelme baloldali vagy jobboldali diktatúrákról beszélni, mert az áldozatoknak mindegy, hogy a szocializmus, a kommunizmus, vagy a fasizmus nevében követtek el velük szemben embertelen tetteket. Áder János a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából beszélt erről a Parlamentben Az államfő úgy fogalmazott: a diktatúrákkal szembenéző demokrataként nem elég az áldozatok oldalára állni, elkötelezettnek kell lenni a szabadság, a partneri együttműködés és az önrendelkezés mellett. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Szembesítés a múlttal című konferencián úgy fogalmazott: a közép-európai nemzetek számára a nemzetközi és a nemzetiszocializmus hasonlósága nem tudományos kérdés, hanem mindennapos tapasztalat. Hangsúlyozta: mindkettő ugyanazt a terrort, megalázást, önkényt és erőszakot használta országokkal, népekkel és osztályokkal szemben.

Az államadósságot nevezte Magyarország első számú problémájának az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László a 2006-2011 közötti államadósság alakulásáról készített számvevőszéki jelentést ismertetve elmondta: a vizsgált időszakban 64 százalékkal, 8.190 milliárd forinttal nőtt az államadósság. A jelentés szerint az államadósság-kezelés igénye nem indokolta a 2008-ban felvett IMF-hitelt és a 2009-es devizakötvény-kibocsátást sem.

Megküldte a jövő évi költségvetéshez kapcsolt háttér-információkat a Költségvetési Tanácsnak a Nemzetgazdasági Minisztérium. Csomós Dániel, a Tanács titkára elmondta: a dokumentumok elsősorban azokat a számításokat tartalmazzák, amelyek a 2013-as büdzsé fő számainak elfogadása után a munkahelyvédelmi akcióterv bevételi ellentételezését támasztják alá.

Átalakítja afganisztáni szerepvállalását Magyarország. A kormány döntése értelmében ez év októberétől nő, 2013 tavaszától pedig jelentősen csökken a magyar részvétel az afganisztáni NATO-műveletekben. Hende Csaba honvédelmi miniszter bejelentette, hogy a honvédség 2013 márciusában kivonja tartományi újjáépítési csoportját Baglán tartományból, és ezzel egy időben befejezi a tartományi fejlesztési tevékenységét is.

Hasznosnak tartaná az előzetes normakontrollt a választási feliratkozás ügyében a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: számos érv szól a regisztráció bevezetése mellett, a feliratkozásnak azonban egyszerűnek és könnyen elérhetőnek kell lennie.

Az ideinél 55 milliárd forinttal több fordítható jövőre az egészségügyre - közölte az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán Szolnokon, az egészségügyi szakdolgozók 43. országos kongresszusán emlékeztetett: az idén csaknem 31 milliárd forintból mintegy 17 ezer orvos mellett 71 ezer szakdolgozó kap béremelést. Hangsúlyozta: a jövő évi többlet háromnegyedét várhatóan újabb béremelésekre fordítja majd a minisztérium.

Az MSZP szerint az Fidesz-kormány gazdaságpolitikája miatt többszörösébe kerül az idei iskolakezdés a magyar családoknak, mint az előző években. Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt elnökségi tagja az InfoRádióban elmondta: bár az oktatási államtitkárság tájékoztatása szerint az általános iskola első és ötödik évfolyamában átlagban 6500, a nyolcadikosoknál pedig 10 ezer forint egy tankönyvcsomag ára, van olyan iskola, ahol ennél jóval többet kell fizetni.

Sikertörténetnek nevezte a dél-bihari növénytermesztési mintaprogramot a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Czomba Sándor azt mondta: öt bihari településen 69 család vesz részt a hagyományos szántóföldi zöldségtermesztési kultúrát felélesztő programban. A politikus hangsúlyozta: a mintaprogramban dolgozók munkabérét és járulékait a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja.

A legfontosabb tejtermékek általános forgalmi adójának 5 százalékos sávba sorolását javasolja a Tej Terméktanács elnöksége. A szervezet közleményében azt írta, hogy az ágazatban kilátástalan helyzetet teremtett az idei aszály. A tájékoztatás alapján a takarmányárak beláthatatlan emelkedése, a felvásárlási árak és a tejtermelői támogatások idei csökkenése, valamint az euróárfolyam kiszámíthatatlan változása és a tejtermékek piacán tapasztalható importnyomás miatt a teljes ágazat ellehetetlenülhet.

Visszahelyeztek bírói tisztségébe egy életkora miatt felmentett bírónőt, miután a munkaügyi bíróság jogellenesnek ítélte a köztársasági elnök és a Kaposvári Törvényszék felmentő határozatát. A Kaposvári Törvényszék 62 éves bírónőjét, címzetes táblabírót július 6-ával mentette fel az államfő, majd tíz nappal később a Kaposvári Törvényszék elnöke. A felmentése október elsején lépett volna hatályba. Ha az ítélet jogerőssé válik, a bíróság megküldi azt a köztársasági elnöknek a bírói jogviszony helyreállításáért.

Átadták az M0-s autópálya kiszélesített első szakaszát. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta: nemcsak gyorsul a forgalom, hanem biztonságosabb is lesz az M0-ás autópálya M1-es és M6-os közötti, kétszer 3 sávosra szélesített szakaszán.

Vasárnap éjfélig meghosszabbította a hőségriasztást az országos tiszti főorvos, miután a hét végéig nem várható lényeges változás az időjárásban, marad a kánikula. A déli, délkeleti megyékben továbbra is 35 fok fölötti hőmérséklet várható, a napi középhőmérséklet pedig 27-28 fok körül alakul. Pénteken és szombaton a hőmérséklet maximuma 34 és 39 fok között lesz. Az előrejelzés szerint a hőség szombaton tetőzik, ekkor a hőmérséklet több helyen még éjszaka is alig csökken 20 fok alá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×