eur:
393.57
usd:
368.05
bux:
66492.93
2024. április 25. csütörtök Márk

Jövő hétre zárulhat le a fegyverügy vizsgálata

Sajtóhírek szerint törvénytelenül adott fegyvert a honvédség a rendőrségnek a 2006-os tömegoszlatáshoz. A volt honvédelmi miniszter cáfolta a vádakat, a Honvédelmi Minisztérium pedig jövő hétre ígérte a vizsgálat lezárását.

Gránátokat, gránátvetőket, valamint egy barikád felszámolásra alkalmas teherautót adott a honvédség a rendőrségnek a 2006. októberi tömegoszlatáshoz, ám ezt csak szükségállapotban, és akkor is országgyűlési vagy köztársasági elnöki jóváhagyással tehette volna - írta a Magyar Nemzet.

Az MSZP-s Szekeres Imre, akkori honvédelmi miniszter azonban azt mondta: sem lőszert, sem fegyvert nem adott a honvédség a rendőrségnek. A politikus közölte: egy, még 2003-ban kötött megállapodás alapján a rendőrség a Honvédség Műveleti Központjához fordult azzal a kéréssel, hogy a honvédség kézi könnygáz alkalmazásához alkalmas eszközöket adjon át. A volt katonai vezetők közlése szerint mindez nem október 23-án, hanem korábban történt, amit egyébként később a rendőrség visszaszolgáltatott.

Dankó István, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára szerint viszont ez a 2003-as megállapodás nem engedélyezte és nem is engedélyezhette eszközök átadását. Ilyen eszköz átadást általánosságban az akkor hatályos honvédelmi törvény szövege tiltott, ez egy kétharmados sarkalatos törvény, tehát egy egyszerű, szervezetek közötti szakmai együttműködési megállapodás nyilván nem is írhat felül egy ilyen szintű jogszabályi rendelkezést - fejtette ki.

A Hende Csaba honvédelmi miniszter utasítására az ügyben kezdett vizsgálatot a tárca várhatóan jövő hétre zárja le.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×