INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Magyarországon tárgyal a kínai miniszterelnök-helyettes - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
Kétnapos hivatalos látogatásra Magyarországra érkezett a kínai miniszterelnök első helyettese. Válságstáb egyeztetett a Külügyminisztériumban a Szíriában elrabolt magyar állampolgárokról. Megdőlt a fővárosi és az országos melegrekord is. A nap legfontosabb hírei április 30-án.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint egyre intenzívebbé válik a magyar-kínai kapcsolatrendszer. Navracsics Tibor azután beszélt erről, hogy Li Ko-csianggal, a kínai miniszterelnök első helyettesével tárgyalt. A magyar miniszterelnök-helyettes hozzátette: a megbeszéléseken fontos téma volt a következő két évben Pekingben megnyitandó magyar és a Budapestre tervezett kínai kulturális központ, valamint a tapasztalatcsere és együttműködés a technológiák és a tudomány területén, továbbá a korrupció elleni küzdelem a közigazgatásban. Az államfői jogokat jelenleg gyakorló Kövér László házelnök a megbeszélés után arról beszélt, hogy Kína Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere Ázsiában, a magyar kormány pedig stratégiai partnerként tekint az ázsiai országra. Li Ko-csiang kedden találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel. Az ázsiai ország miniszterelnökének első helyettese korábban Kína és Magyarország barátságát méltatta. Az 57 éves Li Ko-csiang - aki 2 napot tölt Budapesten - a kínai politikai csúcsvezetés hetedik embere, és jövőre várhatóan ő lesz az ázsiai ország miniszterelnöke.

Válságstáb egyeztetett a Külügyminisztériumban a Szíriában elrabolt magyar állampolgárokról - közölte a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter elmondta: a minisztériumba kérették a budapesti szír ügyvivőt, akitől azt kérték, hogy a szír hatóságok tegyenek meg mindent a két magyar állampolgár kiszabadításáért. Hozzátette: hivatalos jegyzékben kérték, hogy a Terrorelhárítási Központ munkatársai haladéktalanul kaphassanak vízumot Szíriába. Szijjártó Péter szólt arról is, hogy a damaszkuszi magyar nagykövet folyamatosan tartja a kapcsolatot a helyi illetékesekkel, és a helyszínre utazik, hogy személyesen kérjen segítséget a helyi vezetőktől. --- A két magyar állampolgárt pénteken éjjel ismeretlen fegyveresek rabolták el Szíria északkeleti részén. Szijjártó Péter vasárnap azt mondta: a Terrorelhárítási Központ információi szerint a magyar túszok életben vannak.

Februárban gyorsabban csökkent a hitelek állománya, mint egy hónappal korábban - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A PSZÁF gyorselemzése szerint ezen belül a vállalatok hitelállományának csökkenése erősödött, míg a háztartásoké lényegesen lassult, döntően azért, mert a végtörlesztés nettó hitelállományt mérséklő hatása a januárinál lényegesen kisebb volt. Tovább gyorsult a külföldi források kivonása, és csökkent a belföldi ügyfélbetétek állománya is.

Megdőlt a fővárosi és az országos melegrekord is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint hétfőn Újpesten 32 fokot mutattak a hőmérők. Budapesten 1934 óta 29,5 fok volt a rekord, míg az országosat 29,9 Celsius-fokkal 2003-ban Kisvárdán mérték.

UV-ellenőrök vizsgálják, hogy a strandszezon kezdetén a lakosság mennyire ismeri a nap káros sugárzásának hatásait. A Magyar Fürdőszövetség tájékoztatása szerint a szakemberek öt nagy fürdővárosban gyűjtik az adatokat. Az ellenőrök Sárváron, Bükfürdőn, Hévízen, a kehidakustányi fürdőben, a fővárosi Aquaworldben és Hajdúszoboszlón teljesítenek szolgálatot. A kampányban 12.000 darab ingyenes UV-mérőt osztanak szét a strandolók között.

Egy józsefvárosi lakásban találták meg azt a mintegy negyedmilliárd forintot érő Csontváry-festményt, amelyet több más, tízmilliókat értő alkotással együtt még márciusban loptak el egy budai lakásból. A Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója elmondta, a tolvajok előzetes letartóztatásban vannak. Fülöp Valter hozzátette: a rablók nem tudták, hogy milyen értékes festményeket vittek el, ezért rejtegették az alkotásokat. Hozzátette: a legdrágább képet, Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása című művét egy VIII. kerületi, Szigony utcai lakásban befalazták. Két másik, milliókat érő festményt továbbra is keresnek.

Enyhült az inflációs nyomás az euróövezetben áprilisban az egy hónappal korábbihoz képest, a fogyasztói árak emelkedése ugyanakkor meghaladta a várakozásokat. Az Európai Unió statisztikai hivatalának becslése szerint a tizenkét havi infláció 2,6 százalékra mérséklődött az eurót használó 17 országban a márciusi 2,7 százalékról. Elemzők 2 és fél százalékot vártak.

16 spanyol bankot minősített le a Standard&Poor's. A hitelminősítő azzal indokolta döntését, hogy nemzetközi pénzügyi körökben az utóbbi hetekben romlott az ország megítélése. A két legnagyobb bank két fokozattal rosszabb minősítést kapott. A Standard&Poor's néhány napja megvonta Spanyolország elsőrendű adósbesorolását, és meredeken rontotta a spanyol gazdaságra adott teljesítmény-előrejelzését is.

A címlapról ajánljuk