eur:
392.16
usd:
366.56
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Budapest nem hagyja diszkriminálni a szlovákiai magyarokat

Magyarország nemzetközi jogi lépéseket tesz, ha Szlovákia a magyarokra nézve diszkriminatívan módosítja állampolgársági törvényét - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Nemzetközi jogi fórumokhoz fordul Magyarország, amennyiben a Fico-kormány csak a magyar kisebbségre vonatkozóan tartja érvényben a szlovák állampolgársági törvényt - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a köztévének nyilatkozva.

"Jogilag nem lehet megtenni, hogy csak a magyaroktól veszik el az állampolgárságot, ezért két lehetősége van Szlovákiának: vagy visszavonja ezt a törvényt, és akkor megállapodtunk, vagy pedig a magyarokkal szemben hagyják érvényben, és akkor az összes nemzetközi fórumon lépéseket fogunk tenni, és 100 százalékra meg is fogjuk nyerni" - jelentette ki.

Robert Fico szlovák miniszterelnök hétfőn nyilatkozta, hogy kormánya módosítaná a szlovák állampolgársági törvényt, mégpedig úgy, hogy az ne "károsítsa" azokat a szlovák állampolgárokat, akik kérvényezik egy másik ország állampolgárságát. Ezzel ugyanis a jelenlegi törvény értelmében elvesztik szlovák állampolgárságukat.

A szlovák kormányfő azonban hozzátette: Magyarország viszonylatában ennek a törvénynek továbbra is érvényesnek kell maradnia, hiszen - Robert Fico érvelése alapján - Magyarország sem változtatta meg a kettős állampolgárságról szóló törvényét, amire a szlovák fél annak idején a saját törvényének módosításával reagált.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×