eur:
393.74
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Fellegi: Kiemelten fontos a tárgyalások megkezdése - a nap hírei

Továbbra is kiemelten fontos a kormány számára, hogy mihamarabb megkezdődhessenek a tárgyalások a Valutaalappal. Létrejött a megállapodás a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjának visszavételéről. Az igazságügyi tárcához fordult az ügyvédi eskü új szövege miatt az alapvető jogok biztosa.

A kormány számára változatlanul kiemelten fontos, hogy mihamarabb megkezdődhessenek a tárgyalások a valutaalappal - mondta a tárgyalásokat irányító tárca nélküli miniszter. Fellegi Tamás a parlamentben hozzátette: a kabinet nem ért egyet azzal, hogy a tárgyalások előfeltételei között olyan kérdések szerepeljenek, amelyeknek semmi köze a gazdaságpolitikához. A miniszter szerint időhúzásról vagy csúszásról nem lehet szó, sőt - mint mondta - Magyarország szemmel láthatóan egy gyorsított jogi eljárásban vesz részt.

Összesen 15,1 milliárd forintos vételárban állapodott meg a városvezetés a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagja ügyében a francia Suezzel. A főpolgármester bejelentette: az 1997-ben kötött szindikátusi és menedzsmentszerződés megszüntetéséről és a részvény-adásvételről a Fővárosi Közgyűlésnek kell határoznia. Tarlós István szerint a város szempontjából a korábbi szándéknyilatkozathoz képest előnyösebb egyezséget tudott kötni az önkormányzat tárgyalódelegációja. Kitért arra is, hogy a végleges megállapodás aláírásának határideje május 8-a. A főpolgármester arról is beszélt, hogy a napokban megállapodhat a kormány és a főváros a BKV középtávú működési feltételeiről. Tarlós István hozzátette: így akár már a hónap vége előtt végleges közszolgáltatási szerződést köthet az önkormányzat a tömegközlekedési társasággal.

Az alapvető jogok biztosa szerint nem jogállami az ügyvédi eskü új szövege, Szabó Máté ezért az igazságügyi tárcához fordult, hogy felvesse a törvénymódosítás lehetőségét. Az ombudsman a többi között azt kifogásolja, hogy kimaradt az ügyvédi esküből a titoktartásra vonatkozó kitétel, ugyanakkor az új szöveg alapján az ügyvédnek ügyfelével be kell tartatnia a jogszabályokat, miközben erre sem joga, sem lehetősége nincs.

A sajtóban megjelenteknél nagyságrendekkel kisebb terhet jelent a költségvetésnek a Diákhitel 2. program - mondta a Diákhitel Központ Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese. Lovas Attila azután beszélt erről, hogy az fn24.hu portál azt írta: egy birtokába jutott, Németh Lászlóné fejlesztési miniszter által jegyzett kormányzati előterjesztés szerint jövőre 62, 2014-ben pedig 141 milliárd forinttal terheli meg a költségvetést az új diákhitelrendszer bevezetése. Eszerint 2020-ra a Diákhitel 2. csaknem 800 milliárd forintos államadósság-növelő terhet jelentene. A vezérigazgató-helyettes azt mondta: a sajtóban megjelent számításokban a teljes tőke- és kamattartozást a költségvetésre terhelték, holott a büdzsét csak a kamat 2 százalék feletti része terheli a fix kamatozású konstrukciónál.

Érvénytelenség, illetve eredménytelenség miatt összesen 14 megyében újra kiírják az iskolaigazgatói pályázatokat - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkársága. A tájékoztatás szerint a korábbi pályázatokat 9 megyében tévesen írták ki, ennek oka - mint írták - a jogi szabályozás félreérthetősége volt. A tárca közölte azt is, hogy az érintett megyei intézményfenntartó központok a Nemzeti Közigazgatási Intézet hivatalos honlapján teszik közzé az új pályázati felhívásokat. A feltételek nem változtak, ám a vezetői megbízás kezdő időpontja és a beadási határidő az újrapályáztatás miatt módosult.

Az idén az első negyedévben mintegy 25 százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma Magyarországon - közölte a Coface Hungary. A hitelbiztosító cég elemzése szerint az egyes ágazatok fizetésképtelenségi mutatóit vizsgálva a magyarországi trendek követik a nemzetközi folyamatokat.

Szombathely lesz az idén a magyar dal fővárosa, így a vasi megyeszékhely lesz a szeptember 9-ei országos rendezvénysorozat központja - közölték a szervezők. Tavaly országszerte csaknem 60 ezren látogatták a magyar dal napja rendezvényeit.

Május végére felújítják az esztergomi bazilika 150 éves körkilátóját. A déli toronyban épült légoltalmi fülke helyén még az idén ajándékboltot és pénztárat alakítanak ki, a második emeleten pedig múzeumi kávézót rendeznek be.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×