eur:
394.31
usd:
370.39
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Orbán: Lesznek változások a kormányban

Változások lesznek a kormányban, mivel vannak olyan miniszterek és államtitkárok, akik eleve csak két évre vállalták a megbízatást; az egyeztetések folyamatban vannak - mondta a kormányfő a 24 óra című Komárom-Esztergom megyei lapban pénteken megjelent interjúban.

Orbán Viktor közölte: az egykulcsos adó bevezetése "teljes mértékben" beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

"Olyan adórendszer soha nem lesz, amit az emberek szívből szeretnének" - mutatott rá, hozzátéve: olyan viszont lehet, amelyet "elfogadnak és látják az ésszerűségét". A kormányfő szerint ilyen az arányos adórendszer.

Magyarország jövője azon múlik, hogy az emberek látják-e értelmét a munkájuknak és a több munkának - hangsúlyozta. Úgy vélte, "az arányos adórendszer díjazza a munkát, hiszen aki többet dolgozik, az többet keres és jobban él".

A társadalmi igazságosságot nem akkor kell számon kérni, amikor az emberek elvégzik a munkájukat és megkapják az azért járó jövedelmüket, hanem amikor elköltik azt - közölte. Mint mondta, ezért az általános forgalmi adó tagolttá tétele lenne kívánatos. Az ötkulcsos áfa esetén az alapvető élelmiszerek, a rezsiköltségek és a gyerekneveléssel kapcsolatos áruk nagyon alacsony kulccsal adóznának, a luxuscikkeket pedig - az ékszerektől a nagyon drága autókig - magas áfakulcs terhelné - fejtette ki.

Orbán Viktor a szlovák kormányváltást illetően kiemelte, hogy a választást elvesztő kormánykoalícióval nagyon jó viszonyt alakítottak ki. Bár több vitás kérdés megoldatlan maradt, a két kormányt "az egymás országai és népei iránt érzett kölcsönös tisztelet vezérelte".

Úgy fogalmazott, hogy továbbra is "a tisztelet hangján beszélünk Szlovákiáról és a szlovákokról".

Remélhetőleg az új szlovák kormány ezt "úgy viszonozza, ahogy elődje is tette" - mondta, hozzáfűzve: reális esélyt lát arra, hogy a kapcsolatok tovább fejlődjenek. Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy hamarosan aláírják az új Duna-híd építéséről szóló nemzetközi szerződést.

A kormányfő a Gyermelyi Zrt. új malmának alapkőletételével kapcsolatban kijelentette, fontos, hogy sikeres magyar vállalatok működjenek Európában.

A nemzeti iparosítási koncepció célja az elmúlt 20 év viszontagságai után is magyar kézben maradt termelő vállalkozások támogatása - mutatott rá. Hozzátette: Magyarországnak nagyon komoly mezőgazdasági hagyományai vannak, a feldolgozóipar pedig azért fontos, mert ebben összekapcsolódik a mezőgazdaság és az ipar.

"Mindig is nevetséges, abszurd és káros jelenségnek tartottam azt, hogy a magyar emberek ismeretlen módon és helyen előállított, leggyakrabban silány minőségű és hamisított élelmiszereket fogyasszanak a megbízható magyar élelmiszerek helyett" - hangsúlyozta. Orbán Viktor szerint "a feje tetejéről a talpára tudjuk állítani a magyar gazdaságnak ezt a részét is".

A komáromi Nokia-gyárban történt leépítésekről a kormányfő azt mondta, hogy több száz munkahelyet sikerült megmenteni, hiszen elkerülték "a legbrutálisabb forgatókönyvet", az egész gyár bezárását.

Az esztergomi önkormányzattal kapcsolatos kérésre válaszolva a miniszterelnök fájdalmasnak nevezte az ott tapasztalható viszonyokat, de leszögezte: nem hághatja át azokat az alkotmányos korlátokat, amelyek a mindenkori kormány előtt magasodnak.

"Nem avatkozhatok bele olyan mélységben a város ügyeibe, mint ahogy én magam is látom, hogy szükség lenne" - jelentette ki Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×