eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Felfüggesztették Esztergom állami normatív támogatását

A Belügyminisztérium felfüggesztette Esztergom áprilisi normatív támogatását, mert a polgármester nem teljesítette a szükséges adatszolgáltatásokat - közölte a helyi Fidesz-frakció vezetője.

Tétényi Éva független polgármester a támogatás felfüggesztésének tényét nem cáfolta, de közölte, hogy a hivatal azért nem adta meg a szükséges összesítéseket, mert az intézmények állami átvétele után nem készültek el a pénzügyi zárások.

A polgármester szerint az 50 millió forintos összeg elmaradása nem okoz működésképtelenséget. Hozzáfűzte: a kincstár a napokban 147 millió forintos inkasszót tett a város számlájára, mert az állam által átvett intézményeket a várossal finanszíroztatják. "Ezzel az állam dönti romba Esztergomot" - jelentette ki Tétényi Éva.

Steindl Balázs Fidesz-frakcióvezető tájékoztatása szerint a polgármester nem teljesítette a 2011-es költségvetési beszámolóról és a 2012-es költségvetésről kötelező adatszolgáltatást, ezért az új államháztartási törvény alapján a Belügyminisztérium felfüggesztette az önkormányzatot megillető normatív hozzájárulás folyósítását.

A frakció közlése szerint a polgármester eddig nem írta alá a költségvetési rendeletet sem. Úgy vélik, "Tétényi Éva újabb törvénysértése veszélyezteti Esztergom és intézményeinek működését", ezért felszólítják az adatszolgáltatás teljesítésére, ugyanakkor megfogalmazásuk szerint "sajnálatos és felháborító", hogy a polgármester a munkájának végzése helyett "az MSZP, LMP, Szolidaritás és a Demokratikus Koalíció által szervezett tüntetésen szólal fel Budapesten".

Tétényi Éva a felvetésre reagálva elmondta, hogy a költségvetési rendeletet pénteken újra a képviselő-testület elé terjeszti, ugyanis aláírta a dokumentumot, de nem hirdették ki, mert az aljegyzővel együtt törvényességi észrevételt fogalmaztak meg. A rendeletet a fideszes többségű grémium egymilliárd forintot meghaladó hiánnyal akarta elfogadni, ami sérti az államháztartási törvényt - tette hozzá.

"A testület jelölje meg, hogy honnan akarja a hiányt fedezni. A hiányzó összeg egyébként az a pénz, amit az állam az általa átvett intézmények üzemeltetéséért követel Esztergomtól. A kincstár inkasszóval beszedheti a várostól ezt az összeget, a keletkező hiány miatt nem lehet teljesíteni az adósságrendezési kötelezettségeket, és májusra romba dőlhet a költségvetés" - jelentette ki a polgármester.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×