INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Kocsis Fülöp: Életünk alapja Jézus

InfoRádió / MTI
Nincs más út, nincs más cél, mint a Jézus által kijelölt utat követni, ezt pedig értelmükkel és a szívükkel is meg kell érteniük az embereknek - mondta Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöke húsvétvasárnap tartott szentbeszédében.

A hajdúsági kisváros templomát és annak udvarát zsúfolásig megtöltő hívek előtt a püspök arról beszélt: nincs más igazság, csak Jézus igazsága, aki pedig más alapokra helyezi életét, nagyon könnyen eltévedhet és elvesztheti a kitűzött célt.

"Aki pedig nem találja a kiutat, dühös lesz, holott az út egyenes, világos és tiszta" - hangsúlyozta a szent liturgián elmondott prédikációjában a görög katolikus püspök. Hozzátette: az utat azonban mindenki meglelheti, aki az élete alapját Jézus Krisztusra helyezi, és nem keres más igazságot, mint az ő igazságát.

Kocsis Fülöp kifejtette: nem értjük meg az Isten irgalmát, mert nem azt az utat járjuk: a zegzugos úton, a sűrű erdőben a megbocsátásnak, az irgalomnak nincs helye, a földi káoszban nevetségessé válik a megbocsátás.

"Aki Jézust keresi, azonban megérti az irgalom és az igazság egységét, itt a földön, a káosszá alakított őserdőben azonban ellentétes a két fogalom" - mondta a püspök.

Ma óriási viszálykodások vannak nemcsak Európában, hanem Magyarországon és az egyházközségben is - folytatta Kocsis Fülöp -, mert az emberek nem fogják fel, hogy az igazság csak a megbocsátás útján található meg. Végtelen sokszor kell megbocsátani, és csak ez vezet el az isteni igazsághoz - figyelmeztetett.

A püspök szentbeszédében a pászkáról, mint szentségről emlékezett meg annak kapcsán, hogy a görög katolikus egyházmegye ebben az esztendőben a hajdúdorogi pászka receptjét tette közzé szerte az országban.

Kocsis Fülöp szólt arról is: az Országgyűlés döntése nyomán Hajdúdorog megkapta a hitéhez leghűségesebb város címét. Ennek az ősi, erős hitnek kell tovább élnie ebben a városban, így az utódok is érdemesek lehetnek erre a kitüntetésre - fogalmazott az egyházmegye vezetője.

Az ünnepi liturgia után a hívek által készített pászkát és bort szentelte meg Kocsis Fülöp a templom udvarán.

A címlapról ajánljuk