eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A földpályázatokról kérdezték Orbánt

Az ellenzék szerint a kormány a nagybirtokosokat juttatta földhöz a Nemzeti Földalap pályázataival, Orbán Viktor miniszterelnök viszont úgy látta, hogy ma sokkal többen jutnak haszonbérleti lehetőséghez mint korábban.

Két kérdés is érkezett Orbán Viktor miniszterelnökhöz a parlament hétfői ülésén a nemzeti földalap pályázatai nyomán. A jobbikos Varga Géza úgy látta, hogy a kormány ígéretével ellentétben nem a helyi kisgazdálkodókat, hanem a nagybirtokosokat juttatta földterületekhez a pályázatokkal. Mint mondta, "a becsapott gazdák követelik a korrupcióra lehetőséget kínáló Nemzeti Földalap pályázati kiírásoknak azonnali visszavonását és átlátható, világos feltétel-rendszer szerinti újra kiírását."

Orbán Viktor miniszterelnök azonban úgy vélte: mindig lesznek viták, mert többen vannak, akik nem jutnak földhöz, mint ahányan igen. A változás jó, az irány jó - mondta a kormányfő, aki szerint a panaszosoknak a megfelelő jogi úthoz kell fordulniuk.

A kormányfő egyetértett az ellenzéki képviselővel, hogy rendezni kell a birtoknagyság kérdését, amelyre - mint mondta - az új földtörvény adhat lehetőséget, amelyet reményei szerint még az Országgyűlés tavaszi ülésszakában el tudnak fogadni.

Szabó Rebeka az LMP részéről szintén a földbérleti pályázatok ügyében kérdezte a miniszterelnököt. A politikus azt mondta, hogy a kormány titkosítani próbálja a földbérleteket és korlátozza a földnyilvántartáshoz való hozzáférést.

A kormányfő ismét az új földtörvényben látta a helyzet rendezésének lehetőségét. "A legteljesebb nyíltsággal viszonyulunk ehhez a kérdéshez, ezért azt javaslom, hogy támadás helyett inkább készüljünk föl a földtörvényről szóló vitára és ott mérlegelni fogjuk az ön érveit is" - fejtette ki.

Orbán Viktor hangsúlyozta: nincs földosztás Magyarországon, és ma sokkal több ember jut haszonbérleti lehetőséghez, mint korábban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×