eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Közeledtek az álláspontok az IMF-fel - a nap hírei

Közeledett az IMF és Magyarország álláspontja arról, hogy a tárgyalásoknak alapvetően gazdasági kérdésekről kell szólniuk. Benyújtotta a bíróságokról szóló törvény módosítását célzó javaslatát a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Megnyílt a 32. Budapesti Tavaszi Fesztivál. A nap legfontosabb hírei március 16-án.

Közeledett Magyarország és az IMF álláspontja abban, hogy a tárgyalások középpontjában a gazdasági-pénzügyi kérdéseknek kell állniuk. Ezt Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter mondta a kétnapos washingtoni informális egyeztetések után. Megismételte: Magyarország továbbra is azt szeretné, ha minél hamarabb megkezdődnének a tárgyalások. Mint mondta: Brüsszellel a kötelezettségszegési eljárások ügyében a szükséges kompromisszumos lépések megtörténtek, tehát Budapest szerint nincs akadálya az egyeztetések megkezdésének. Közben a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő azt közölte: van esély arra, hogy már tavasszal megállapodás jön létre az unióval és a Nemzetközi Valutaalappal, mert Magyarország hiteles államháztartási deficitcsökkentő programot dolgoz majd ki.

Az Országos Bírói Tanács hatáskörébe helyezné át az Országos Bírósági Hivatal elnökének bizonyos igazgatási feladatait a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor pénteken nyújtotta be az előterjesztést a bíróságokról, valamint a bírákról szóló törvény módosításáról. A tárca a Velencei Bizottság észrevételeit figyelembe véve készítette el módosító javaslatait.

Magyarország és Kanada érdekei megegyeznek a menekültkérdés megítélésének és kezelésének ügyében - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Ottawában. Rétvári Bence, miután a kanadai bevándorlásügyi miniszterrel találkozott, elmondta: mindkét ország csökkenteni akarja a kanadai menekültjoggal való tömeges visszaélés lehetőségét.

A miniszterelnöktől vár segítséget az Európai Vám és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, mert álláspontja szerint a januári módosítások miatt sérültek a magyarországi szakszervezeti jogok. Holecz Gábor, a Vám és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt mondta: a változtatások ellehetetlenítik a közszféra érdekképviseleteit.

Az MSZP szerint az oktatási államtitkár állításával szemben mégis bevezetik a tandíjat a felsőoktatásban. Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja hangsúlyozta: 40 milliárd forintot vonnak el a területtől, ami azzal jár, hogy 20 ezerrel csökkentik az államilag finanszírozott férőhelyek számát, és a leendő részösztöndíjasoknak sokkal többet, a korábbi költségtérítés akár két és félszeresét is kell fizetniük.

Az RMDSZ-ből való kilépése után is az európai parlament néppárti csoportjában kíván tevékenykedni Tőkés László. A politikus emlékeztetett: kedden jelezte, hogy kilép az RMDSZ-ből és a tömörülés szerinte erre reagálva kezdeményezte kizárását az Európai Néppártból. Közben az RMDSZ visszautasította, hogy a párt kezdeményezte volna Tőkés László kizárását az európai parlament néppárti frakciójából.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának egységes fellépését sürgeti a szíriai válság megoldásáért a világszervezet és az Arab Liga különmegbízottja. Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár genfi videokonferenciáján kiábrándítónak minősítette Damaszkusz válaszát a javaslataira, de közölte, hogy folytatja az erőfeszítéseket.

Csehországban június végéig leállította az európai uniós támogatási pénzek lehívását a kormány, hogy addigra megszüntesse a nemzeti ellenőrzési rendszer hiányosságait. Az illetékes minisztérium tájékoztatása szerint az európai regionális fejlesztési alapról és a kohéziós alapról van szó.

Belgiumban és Hollandiában országos gyásznapos tartottak a svájci autóbusz-baleset halálos áldozatainak emlékére. Kedden 28-an, köztük belga és holland gyermekek vesztették életüket egy svájci alagútban.

Távozik tisztségéből az év végén Rowan Williams, Canterbury érseke. A 61 éves érsek, aki tíz éve áll az anglikán egyház élén, döntéséről már értesítette II. Erzsébet királynőt. A brit uralkodó az anglikán egyház főkormányzója, így ő választja majd ki Rowan Williams utódját, a brit miniszterelnök javaslata alapján.

Az Iparművészeti Múzeumban látható lakásművészeti kiállítással megnyílt a 32. Budapesti Tavaszi Fesztivál. Vitézy Zsófia fesztiváligazgató hangsúlyozta: a neves külföldi vendégek mellett magyar operaelőadások és koncertek gazdagítják a 10 napos rendezvényt, az érdeklődők 50 programból válogathatnak.

Baranya megyében egy vadász meghalt, társa súlyosan megsérült, amikor egy orvvadász rájuk lőtt Magyarlukafa és Vásárosbérc között. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság közölte: a helyszín közelében elfogták a bűncselekmény gyanúsítottját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×