eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Az orvosok nem beszélnek az alkoholproblémákról

Egy tanulmány szerint az amerikai sebészek 15 százaléka küzd alkoholproblémákkal. Ilyen híresztelések Magyarországon is terjednek, ám lehetetlen a bizonyításuk.

Az amerikai sebészek 15 százaléka küzd veszélyes és visszatérő alkoholfogyasztási-, illetve függőségi problémákkal - számol be a jelenségről az Archives of Surgery című folyóiratban egy tanulmány.

A férfi sebészek nagyjából 14 százalékánál, a nőknél viszont 25 százalék esetében észleltek alkoholproblémákat a kutatók. A tanulmány szerzői szerint az alkoholizmus jegyeit mutató sebészek 45 százalékkal nagyobb valószínűséggel számoltak be olyan súlyos orvosi tévedésről, amelyet a kutatást megelőző három hónapban követtek el. A komoly orvosi hiba elkövetését elismerő 722 szakember 77 százaléka került a válaszai alapján az alkoholproblémákkal küzdők csoportjába.

A problémáról "a magyar orvosszakma mélyen hallgat" - mondta az InfoRádiónak Ábrahám László, orvosi műhibaperekkel is foglalkozó ügyvéd. Kifejtette: keringenek ilyen hírek, de ezek nehezen bizonyíthatók.

Azt egyébként a tanulmány is megjegyzi, hogy alulbecsülhették az alkoholproblémákkal küzdő sebészek valódi arányát, mivel sokan azért nem válaszoltak a kérdőívekre, mert félnek a megbélyegzéstől, és szégyellik problémáikat. 25 ezer sebész közöl ugyanis mindössze 7200-an válaszoltak a kérdésekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×