eur:
389.7
usd:
362.1
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Magyarország csatlakozhat az új uniós fiskális paktumhoz - a nap hírei

Támogatta az Országgyűlés, hogy Magyarország csatlakozzon az új uniós fiskális paktumhoz. Májusra érkezhet meg Brüsszel véleménye a magyar dohány-kiskereskedelmi törvényjavaslatról. Szerdától emeli az üzemanyagok nagykereskedelmi árát a Mol.

Támogatta az Országgyűlés, hogy Magyarország csatlakozzon az új uniós fiskális paktumhoz. A kormánypártok és az MSZP képviselői igennel voksoltak a - Jobbik kérésére - név szerinti szavazáson, az LMP-s politikusok tartózkodtak, a jobbikosok pedig nemet mondtak a határozati javaslatra. A 2013. január 1-jén életbe lépő szerződést - amelynek tartalmáról január végén állapodtak meg az európai uniós állam- és kormányfők - az Európai Tanács március 1-jén és 2-án esedékes ülésén írják alá a csatlakozó tagállamok vezetői.

Az árfolyamgátról egyeztettek

Egyetértett az árfolyamgát rendszerét módosító előterjesztéssel az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottsága. A javaslat szerint az árfolyamrögzítést 60 hónapig, de legfeljebb 2017. június végéig terjeszti ki. A törvény - elfogadása után - április 1-jén lép hatályba.

Vége a bizonytalan adójogi helyzetnek

Megszüntette az úgynevezett bizonytalan adójogi helyzet intézményét a parlament. Ez lehetőséget teremtett volna a jóhiszemű adózóknak arra, hogy mentesüljenek a bírság alól, ha az adóbevalláskor jelzik: nem biztosak benne, hogy helyesen értelmezik a jogszabályokat. A bejelentés díja a befizetett, illetve visszaigényelt adó fél százaléka, de legalább 100 ezer és legfeljebb 5 millió forint volt.

Brüsszel véleményezi a trafiktörvényt


Májusra érkezhet meg Brüsszel véleménye a magyar dohány-kiskereskedelmi törvényjavaslatról - közölte a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János a kormánypárti frakció ülése után elmondta: készek az uniós vitára a dohány-kiskereskedelmet újraszabályozó indítványról, amely állami monopóliummá nyilvánítaná e termékek kiskereskedelmét.

Bizottság vizsgálja a Malév és a BA privatizációját

Támogatta a parlament alkotmányügyi bizottsága a Malév és a Budapest Airport privatizációját vizsgáló bizottság létrehozásáról szóló javaslatot. A testület megalakítását Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos kezdeményezte. A grémium a többi között a 2002 és 2010 közötti intézkedéseket, valamint a döntéshozói felelősséget vizsgálná.

Tervek a BKV buszparkjának megújítására

A BKV buszparkjának megújításával bízta meg a Nemzetgazdasági Minisztériumot és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot a kormány. A két tárcának közösen meg kell vizsgálnia a fővárosi közlekedési cég autóbusz-állományának állapotát és összetételét, a hazai gyártási kapacitásokat és a rendelkezésre álló fejlesztési forrásokat.

Az NGM nem érti Brüsszelt

Érthetetlennek és indokolatlannak tartja a SZÉP Kártya uniós kritikáját és az Erzsébet-utalvány közösségi vizsgálatát a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca megerősítette a korábbi sajtóhíreket, amelyek szerint az Európai Bizottság azt vizsgálja, hogy az új étkezési utalványrendszer nem sérti-e meg a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságára irányuló uniós jogszabályokat.

Helyreállítják az állattenyésztés és a növénytermesztés arányát

Kiemelt feladatának tekinti a Vidékfejlesztési Minisztérium az állattenyésztés és a növénytermesztés elmúlt években felborult arányának helyreállítását. A tárcát irányító Fazekas Sándor a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet megyei irodájának avatóján, Szolnokon azt mondta: az egyensúlyteremtésben fontos szerep jut az állami földeken gazdálkodóknak is.

Elkészült Budapest turisztikai arculati koncepciója

Elkészült Budapest turisztikai arculati koncepciója. A tervek kidolgozása egy évvel ezelőtt kezdődött azzal a céllal, hogy az arculathoz kapcsolódó üzeneteket könnyen és gyorsan el tudják juttatni a látogatókhoz.

Mindhárom hazai mobilszolgáltató fellebbezett az állami mobilcég miatt


Három fellebbezés érkezett a 900-as mobilszolgáltató tenderre - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A tájékoztatás szerint a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone kért jogorvoslatot. Az eljárásban az új szolgáltató részvételi lehetőségét, valamint a számára biztosítandó belföldi roamingszolgáltatás előírását vitatják meg.

Emelkedik az üzemanyagok ára

Szerdán literenként bruttó két forinttal emeli a gázolaj és négy forinttal a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát a Mol. Az emeléssel a gázolaj átlagára 436 forintra, a benziné pedig 425 forintra nő.

Újabb járattörlések a frankfurti sztrájk miatt


Újabb járattörlések, késések lehetnek a nemzetközi légiforgalomban a frankfurti repülőtér földi kisegítő személyzetének munkabeszüntetése miatt. A dolgozók a bérek emelését és a munkafeltételek javítását szeretnék elérni.

Több európai ország leállította iráni olajimportját


Belgium, Csehország és Hollandia is leállította iráni olajimportját Görögország, Spanyolország és Olaszország pedig csökkentette vásárlásait válaszul arra, hogy a teheráni kormány bejelentette: nem szállít olajat a brit és a francia vállalatoknak. Az európai olajembargó csak júliusban lép életbe. A hírre 121 dollár fölé emelkedett az északi-tengeri Brent kőolaj ára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×