eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szájer levélben bírálta a médiaügyi biztost - lapszemle

Elindult a próbaüzem a magyarországi Mercedes-gyárban - írja a Népszabadság. A Magyar Nemzet szerint a vörösiszap-perben a bíróság több ingatlan és folyószámla zár alá vételét rendelte el

Elindult a próbaüzem a magyarországi Mercedes-gyárban - írja a Népszabadság. Kecskeméten eddig száznál több B osztályú modell készült, ezek tesztpéldányok, kereskedelmi forgalomba nem kerülnek A március végén indul az üzemszerű termelés, az első autók pedig májusban kerülhetnek a vevőkhöz. Kecskeméten januárban kétezren dolgoztak a gyárban, a létszám az idén elérheti a 2500-at

A Magyar Nemzet szerint a vörösiszap-perben a mintegy 400 millió forintos polgári jogi igény biztosítására a bíróság számos ingatlan és folyószámla zár alá vételét rendelte el, ezzel elveszhet a vádlottak vagyona. Az ügyvédek által képviseltek összesen 386 millió forint polgári jogi igényt jelentettek be. A vörösiszap-per vádlottjainak emellett 40.358.000 forintot is meg kell téríteniük, mint bűnügyi költséget.

Az Index arról ír, hogy mit kell tenni abban a helyzetben, ha fegyvert fognak az emberre. A rablótámadások célpontjai leggyakrabban kis üzletek, de az eladókat ritkán készítik fel az ilyen esetekre, a kis boltok gyakran még biztosítást sem kötnek ilyen esetekre. Egy felmérés szerint legtöbbször az 1-2 személyes üzletek a rablótámadások célpontjai, a veszélyeztetett üzletek tulajdonosai pedig egyáltalán nem számítanak rablásra. Az alkuszcégek szerint ez lehet a magyarázat arra, hogy a viszonylag gyakori esetek ellenére elenyésző a kártérítési igény. A bűncselekmény túlnyomó többségét, több mint 80 százalékát 12 és 24 óra között, jellemzően a kora esti órákban követik el forgalmas helyen lévő kisebb boltokban.

Nyílt levélben bírálta Neelie Kroest Navracsics Tibor csütörtöki meghallgatása kapcsán Szájer József - írja a Magyar Nemzet. A fideszes EP-képviselő szerint a médiaügyi biztos a vitában kilépett az Európai Bizottságtól joggal elvárható pártsemleges szerepből. Szájer József arra kérte a biztost, hogy próbáljon meg pártsemlegesen, indulatos kirohanásoktól mentesen és tényszerűen véleményt formálni Magyarországról és a kormányról. Felhívta a holland politikus figyelmét arra, hogy az unióban nemcsak a tagországoknak vannak kötelezettségeik, hanem az uniós intézményeknek, az EB-nek és az egyes biztosoknak is.

Mintegy 200 millió forinttal tartozik a Malév a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft-nek, amelytől több száz munkavállalót kölcsönzött a légitársaság, amelyik saját munkavállalóinak kifizette a munkabéreket, ám a Trenkwalderen keresztül kölcsönzöttek után nem utalt a cég - írja szintén a hétfői Népszabadság. A csődtörvény szerint a munkaerő-kölcsönzői számlák a többi szolgáltatással egy szinten, hátrébb vannak besorolva, tehát nem az A kategóriában, bérként szerepelnek.

Az Index arról ír, hogy múlt hétfő óta nincs kapcsolat Rakonczay Gáborral, aki kenuval próbálja meg átszelni az Atlanti-óceánt. Úgy tűnik, csütörtök előtt az időjárási viszonyok miatt nem is lesz esélye jelt adni magáról. Rakonczay február 6-a jelentkezett be utoljára, akkor sodródott. Rakonczay Gábort esetleg az Atlanti-óceánon közlekedő teherhajók találhatják meg. Felesége értesítette Óceánátevező Szövetséget, akik segíthetnek a kutatásban. A hajók nem keresik célzottan a kenust, de tudnak róla, és figyelhetnek a fényjelére is.

A falufűtési program után újabb energetikai beruházás zajlik a néhány száz lelkes Vas megyei Pornóapátiban - írja a Napi Gazdaság. A Pinka patakon még az 50-es években épült vízi erőművet újítják fel A tavaly áprilisban kezdődött, összesen 294 millió forintos fejlesztési program felerészben uniós támogatással valósul meg. Az új turbinákat várhatóan márciusban telepítik, a program a tereprendezéssel és a parkosítással a nyár közepére fejeződhet be

A Portfolio arról ír, hogy a benyújtott szabadalmak száma és a kutatás-fejlesztésre költött források volumene egyfajta tükörképe az ország innovációs kapacitásainak, ez pedig lényegesen befolyásolja az adott ország versenyképességét, illetve a válságból való kilábalás sebességét - állapította meg egy európai uniós felmérés az innováció és a gazdasági növekedés kapcsolatáról. Márpedig ebből a szempontból kifejezetten rosszul állnak az eurózóna perifériájához tartozó országok közül a görögök, illetve a portugálok és sajnos Magyarország sem büszkélkedhet szép eredményekkel.

A Pénzcentrum arról közöl cikket, hogy veszélyes ételekkel és hamis borokkal támad az élelmiszer-maffia. Európa nyugati felének piacai sem mentesek az avas olívaolajtól, ecetszagú bortól, vagy az ehetetlen haltól, a pocsék minőségű, sok esetben hamis áruktól. Az elmúlt hetekben egyszerre tíz ország nyomozói és szakhatóságai csaptak le a hamis és veszélyes élelmiszerek, gyógykészítmények és ruhák forgalmazóira. Az Európa-szerte lefoglalt termékek listáját a rossz minőségű borok vezetik, ezekből 300 ezer eurónyit blokkoltak. Lefoglaltak továbbá halat, olívaolajat, paradicsomszószt, sajtot, édességet. Magyarországon gyógyászati termékek, ruhák, cipők, elektromos berendezések és játékok is szerepeltek a selejtes vagy hamis árucikkek listáján.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×