eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hallgassa élőben Orbán Viktor napirend előtti felszólalását!

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, a miniszterelnök várhatóan az európai uniós csúcstalálkozókról, valamint a tavaszi feladatokról számol be a képviselőknek. A parlament ezt követően akár már ma határozhat a készülő új európai gazdasági együttműködéshez csatlakozásról, de emellett korlátozhatja a dohánytermékek kiskereskedelmét is.

A Ház ma határozati javaslat formájában támogathatja Magyarország csatlakozását az új uniós fiskális paktumhoz, ehhez azonban az kell, hogy egyetlen képviselő se nyújtson be módosító javaslatot a külügyminiszter előterjesztéséhez, ellenkező esetben ugyanis a jövő hétre csúszik a szavazás. Az Európai Tanács állam- és kormányfői idén január végén állapodtak meg a paktum tartalmáról, és a tervek szerint a tagállamok az Európai Tanács március 1-2-ai ülésén alá is írják a dokumentumot. A kormány február 8-án tárgyalta meg a szerződés végeleges szövegéről szóló előterjesztést, elfogadását azonban az Országgyűlés támogatásához kötötte.

A megszokott interpellációs blokk után a parlament a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló fideszes képviselői indítványról szavazhat. Az előterjesztés egyebek mellett átalakítaná a dohánytermékek árusítását, ezeket a tervek szerint csak a külön erre a célra alakuló, állami koncesszióval működő trafikokban lehetne majd megvásárolni.

A határozathozatalokat követően az egyházügyi törvény módosításáról, vagyis vallási közösségek egyházzá nyilvánításáról kezdődik vita. Lázár János erről a Fidesz-KDNP egri frakcióülését követően úgy nyilatkozott, a kormányoldal "első körben" kevesebb mint húsz vallási közösséget javasol egyházzá nyilvánítani. A január 1-jén hatályba lépett egyházügyi törvény úgy rendelkezik, egyesületek egyházként történő elismertetésére az Országgyűlés vallásügyekkel foglalkozó bizottsága jogosult törvényjavaslatot előterjeszteni.

A tavaly december 30-án megszavazott jogszabály egyébként tizennégy egyházat ismer el, ugyanazokat, amelyeket a nyáron elfogadott, ám az Alkotmánybíróság által közjogi érvénytelenség miatt megsemmisített egyházügyi törvény.

A parlament ma a közelmúltban elhunyt Csurka István íróra, volt MDF-es, majd MIÉP-es országgyűlési képviselőről is megemlékezik, illetve sor kerülhet az LMP-s Kaufer Virág helyére lépő Szél Bernadett mandátumigazolására és képviselői eskütételére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×