eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Csak a bankkártyát használó Malév-utasoknak van jó hírünk

Csak a bankkártyát használó Malév-utasoknak hangzott el jó hír az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottságának ülésén, amelyen a nemzeti légitársaság csődje után kialakult helyzettel foglalkoztak. A Képviselői Irodaházból parlamenti tudósítónk, Herczeg Zsolt jelentkezik.

50 ezer forintos jegyekkel számolva 11 milliárd forintot kellene előteremteni ahhoz, hogy a csődbe ment Malév minden utasa visszakapja a pénzét - mondta a bizottság ülésén a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivője. Ha ezt az utazási irodáknak kell kell kifizetniük - márpedig a légiutasok 80 százaléka náluk foglalt repülőjegyet -, akkor az ágazat bedől - jelentette ki Molnár Judit.

Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára arról tájékoztatott, hogy étkezést és szállást biztosítottak az utasoknak, segítettek nekik az ügyintézésben, a kormány pedig kétmilliárd forintot különített el a helyzet kezelésére - dacára annak, hogy az utasok kártalanítása nem az állam, hanem a Malév feladata lenne. Ez a kétmilliárd forint azonban csak az érintettek 16 százalékának jelent megoldást - fűzte hozzá Simon Gábor, az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottság szocialista elnöke.

Karsai Györgyi, a Malév vezető jogtanácsosa jelezte, hogy a légitársaságnál több százezer utas tett panaszt. Ezeket a bejelentéseket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak kell kivizsgálnia - mondta Mozolai Mónika, a Nemzetgazdasági Minisztérium osztályvezetője. Ez megtörténik - reflektált Ádám Gabriella, a hatóság osztályvezetője. Hasonlóan nyilatkozott Kriesch Attila, a hatósághoz tartozó Európai Fogyasztói Központ vezetője.

Akik bankkártyával vásároltak Malév-repülőjegyet, három hónapon belül visszakapják a pénzüket a bankjuktól, tehát keressék meg a pénzintézetet - kérte Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

A civil fogyasztóvédők azonban nem osztották az előttük felszólalók optimizmusát. Nagy József, a Pest Megyei Fogyasztóvédelmi Egyesület szakmai igazgatója feltette a kérdést, hogy milyen alapon sorolják kategóriákba utasokat; tehát például miért ér kevesebbet az, akinek júniusra szól a jegye, mint az, aki most akart elutazni.

Eitmann Norbert, a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke a tájékoztatást kifogásolta, és jelezte, hogy szervezetük békéltető testületi eljárásokat indít. Kispál Edit, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője arról beszélt, hogy a bankszövetség ígérete ellenére több utas már elutasító választ kapott a pénzintézetétől. Rámutatott, hogy az utasok elsősorban nem a pénzüket akarták visszakapni, hanem el szerettek volna jutni az úti céljukba.

Az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottsága a napirendi pont lezárásaként állásfoglalást fogadott el arról, hogy megfelelően kell tájékoztatni és kártalanítani a Malév csődje miatt bajba került utasokat, a hasonló krízishelyzetek megelőzése érdekében pedig át kell tekinteni a vonatkozó jogszabályokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×