eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A FAZ-nak nyilatkozott Martonyi Jámos

A magyar külügyminiszterrel közölt interjút A középeurópaiság az alapvetésünk címmel hétvégi számában a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Martonyi János a lap rovatvezetőjének, Georg Paul Heftynek válaszolva kifejtette: a Magyarország ellen folyó külföldi hadjárat - amelyre válasz volt a január 21-én civilek által szervezett Békemenet nevű kormányt támogató felvonulás - valójában a kormányt erősíti, egyúttal pedig a szélsőjobbot is.

A felmérésekből az derül ki, hogy az aktív szavazók körében alig csökkent a kormánypártok támogatottsága. Így ha a közeli jövőben választásokra kerülne sor, a Fidesz újból kétharmados vagy csaknem kétharmados többséget szerezne - jelentette ki a külügyminiszter.

A külföldi kampánynak tulajdonítja Martonyi azt is, hogy finoman szólva nem növekszik az EU népszerűsége az országban, amit ő sajnálatosnak tart. "Éppen ezért elengedhetetlennek tartjuk, hogy egyrészt elmagyarázzuk a külföldnek a magyarországi fejleményeket, másrészt azokon a pontokon, ahol erre lehetőség van, kijavítsuk az Európai Bizottság által kifogásolt törvények és jogszabályok szövegét... Nyitottak vagyunk, párbeszédet akarunk, és meg akarjuk vizsgálni, hogyan oszlathatók el az aggályok" - fogalmazott a magyar külügyminiszter.

Arra a kérdésre, vajon nem lett volna-e célravezetőbb eleve kizárni azokat a kételyeket, amelyek a kötelezettségszegési eljáráshoz vezettek, Martonyi kifejtette: "Átfogó előzetes egyeztetések voltak, például az Európai Központi Bankkal a jegybanktörvényről. Feltűnő azonban, hogy az EKB észrevételei nem vágnak egybe az Európai Bizottság észrevételeivel. Mindazonáltal általánosságban hajlandó vagyok elismerni, hogy esetleg célszerű lett volna többször közösen megvitatni, elsősorban a gazdasági kérdéseket."

Magyarország európai partnereivel való kapcsolatát illetően a külügyminiszter a politikai céljai közt említette, hogy az uniós tagállamok közt ne legyenek intézményi vagy strukturális különbségek, sem a csatlakozás időpontja alapján, sem az euróövezeti tagság alapján, vagy más regionális tengely mentén. A külügyminiszter kifejtette, hogy a középeurópaiság képzei a külpolitikájának alapját, amely azonban soha nem irányulhat az EU ellen.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×