eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Rossz híreket kaphatnak a jövő héten az autósok

Hiába erősödött a héten a forint árfolyama, az olajár emelkedése miatt várhatóan a hazai üzemanyagárak is felfele veszik az irányt az előttünk álló héten - írja a Portfolio.hu. A benzin esetében 3-4, a gázolajnál pedig akár 5-6 forintos áremelés is jöhet.

Miközben az olajár emelkedést mutatott az utóbbi napokban, a finomított termékárak is feljebb kerültek. A benzin dollárban mért átlagos jegyzésára a héten 2,4 százalékkal, a gázolajé pedig 4,4 százalékkal emelkedett.

Eközben azonban a befektetői hangulat tovább javult a világban, ami a forint árfolyamának további erősödéséhez vezetett. A hazai fizetőeszköz a dollárhoz képest a múlt heti átlagos 222,3-as szintről az utóbbi napokban tapasztalt 220,2-es átlagos szintig erősödött.

A forint ilyen irányú mozgása természetesen kedvezően hatott a hazai fizetőeszközben kifejezett heti átlagos üzemanyagárakra, azonban a benzin esetében még így is 1,4 százalékos, a gázolajnál pedig 3,5 százalékos áremelkedést lehetett tapasztalni.

Hiába erősödött tovább a forint árfolyama a dollárhoz képest, az olajár emelkedését ez sem tudta teljes egészében ellensúlyozni. Mindezek miatt várhatóan ismét emelkedésnek indulnak az üzemanyagárak Magyarországon, szerdán a benzin esetében literenként 3-4, a gázolaj esetében pedig akár 5-6 forintos áremelésre is sor kerülhet - olvasható a Portfolio.hu elemzésében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×