eur:
389.68
usd:
363.57
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mesterházy: Orbán Viktor "keszonbetegségben" szenved

Mesterházy Attila szerint Orbán Viktor "keszonbetegségben" szenved, az LMP pedig "hazugságbeszédnek" nevezte a kormányfő évértékelőjét, a Jobbik pedig a konkrétumokat hiányolta. A Fidesz közleménye szerint a kormányfő mindenben számíthat a párt támogatására.

Mesterházy Attila szerint Orbán Viktor "keszonbetegségben" szenved, évértékelőjében ugyanis nem Magyarországról beszélt, hiszen az abban elmondottaknak semmi közük a magyar valósághoz.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője az országértékelő beszédre reagálva nevetségesnek nevezte, hogy a miniszterelnök azt a középosztályt jelölte meg legfőbb társadalmi bázisaként, amely a szegények mellett a leginkább megszenvedte a kormány gazdaság- és társadalompolitikai intézkedéseit. Mint mondta, mára a középosztályt a lecsúszás veszélye fenyegeti, és napi megélhetési gondokkal is szembe kell néznie.

Az ellenzéki párt vezetője szerint Orbán Viktor beszéde 2010-ben "egy ellenzéki vezető szájából elment volna", de az országot két éve vezető politikustól már "gyatra és gyenge". Hozzátette: az évértékelő egyharmadát az előző kormányok vádolása, a szocialisták hibáztatása tette ki, míg további része csak magyarázkodás volt.

Mesterházy Attila úgy gondolja, a kormányfőnek kelet felé kellene fordulnia, ám nem Kínáig, hanem csak Borsod megyéig, ahol "éhségmenettel" kívánják felhívni a figyelmet az Orbán-kormány alatt kialakult válságos helyzetre. Erre utalva hangsúlyozta, Magyarországon ma négymillió ember él a létminimum alatt, 500 ezren munkanélküliek, 50 ezer gyermek éhezik, a családok 70 százaléka romló anyagi helyzetéről és kilátásairól számol be, a csökkenő bérek és növekvő árak, illetve rezsiköltségek miatt, ráadásul az elemzők is gazdasági recessziót várnak, miközben az államadósság "történelmi csúcson" jár.

Az MSZP elnöke sajtótájékoztatója végén arra kérte Orbán Viktort, vegye figyelembe a szocialisták korábban ismertetett hét pontból álló megoldási javaslatát, és legalább azt tegye lehetővé, hogy megvitathassák a válságból kivezető utat.

LMP: nem évértékelő, hanem hazugságbeszéd volt

Az LMP véleménye szerint Orbán Viktor keddi beszéde nem évértékelő volt, hanem "hazugságbeszéd" - reagált a kormányfő szavaira Karácsony Gergely.

Az LMP frakcióvezető-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a miniszterelnök nem fogadta meg felesége a tanácsát, hogy mondjon el mindent. Meglátása szerint a beszédből kimaradt a valóság "és ami benne maradt, az nem minden volt, hanem a semmi és azok a hazugságok, amelyek eddig is jellemezték az Orbán-kormány politikáját".

Karácsony Gergely szerint Orbán Viktor úgy beszélt, mintha az elmúlt másfél évben "nemhogy miniszterelnöke nem lett volna Magyarországnak, hanem mintha nem is élt volna ebben az országban".

A kormányfő olyan múltat és jövőképet vázolt fel, amelyik köszönőviszonyban sincs azzal a valósággal, amit a magyar állampolgárok milliói naponta átélhetnek - folytatta a frakcióvezető-helyettes. Karácsony Gergely egyúttal elképzelhetőnek tartotta, hogy a miniszterelnök csak azokkal az emberekkel beszélget az ország sorsáról, akik a helyszínen hallgatták meg a beszédet, mert "az Orbán-kormány politikájának valószínűleg az összes nyertese ott volt a Millenárison". A lakosság fennmaradó 99 százaléka viszont biztosan nem ismert rá arra az országra, amiről Orbán Viktor beszélt - tette hozzá.

A frakcióvezető-helyettes közölte, hogy két példát akar említeni a beszédben elhangzott "valótlanságok közül". Megjegyezte, hogy amíg a miniszterelnök úgy állította be, hogy Magyarország tavaly óriási győzelmet aratott az államadósság felett, addig az Eurostat statisztikái szerint az államadósság 2011-ben az összes uniós tagállam között nálunk nőtt a legnagyobb mértékben.

Annak a meglátásának is hangot adott, hogy Orbán Viktor kijelentéseivel ellentétben jelenleg stagnál a munkanélküliség aránya. A stagnálás is csak annak köszönhető, hogy a közmunkaprogramban résztvevők adataival "kozmetikázták (...) a statisztikákat" - jelentette ki.

Karácsony Gergely úgy összegzett, hogy Magyarország az elmúlt másfél év alatt "egy demokratikus intézményeitől megfosztott, (...) a korábbi társadalmi berendezkedéseinél is igazságtalanabb, (...) hitelvesztett, bizalomvesztett ország" lett.

Kijelentette azt is, hogy a lakosság több mint nyolcvan százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok, "és nagyjából ugyanannyira csalódottak az emberek, mint négy évvel ezelőtt, a sokat szidott és bizony sok szempontból joggal kritizált szocialista kormányok időszakában".

Végül emlékeztetett a miniszterelnök azon kijelentésére, hogy a kormánynak szoknia kell a kritikát, mert aki lónak áll, az húzzon. "Én erre azt tudom mondani, hogy aki ilyen rosszul kormányoz miniszterelnökként, az pedig húzzon el" - közölte zárásként.

Jobbik: kevés konkrétum és egyetlen nóvum sem hangzott el

A Jobbik szerint, bár felfokozott várakozások előzték meg Orbán Viktor miniszterelnök beszédét, az csalódást okozott, mert abban kevés konkrétum és egyetlen nóvum sem hangzott el - mondta Gyöngyösi Márton keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint a miniszterelnök bár felvázolta az ország helyzetét, de megoldási javaslatokról és a kormány stratégiájáról már nem beszélt. Az ellenzéki politikus hiányolta Orbán Viktor beszédéből a magyarázatot, hogy miért olyan a gazdaság állapota amilyen, és mit tesz a kormány ennek megváltoztatása érdekében. Szerinte a beszéd gazdasági része a "megszokott neoliberális toposzok mantraszerű ismételgetésére épült".

Gyöngyösi Márton úgy vélte: szomorú, hogy a miniszterelnök a beszédében kiállt a Jobbik szerint elhibázott egykulcsos adórendszer mellett. Az ellenzéki párt szerint nem az a probléma, hogy az emberek nem akarnak dolgozni, hanem az, hogy nincs mit dolgozni, és ebben az egykulcsos adó önmagában nem jelent megoldást.

A frakcióvezető-helyettes hozzátette: a miniszterelnök beszédével szemben a Jobbik nem a multinacionális vállalatokat ösztönözné a társasági adó alacsonyan tartásával, hanem a hazai kis- és középvállalkozásokat támogatná, valamint szerintük nem lefaragható és "kinőhető" az államadósság, hanem azt újra kellene tárgyalni. Emellett a Jobbik hiányolta a kormányfő beszédéből a nemzetközi kitekintést is - tette hozzá Gyöngyösi Márton.

Harrach: jövőképet rajzolt fel a miniszterelnök

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerint Orbán Viktor országértékelő beszédében felrajzolta a jövőképet, amely az egyén számára a normális emberi életet, a társadalom számára a nyugodt és rendezett világot biztosítja, ahol érvényesülhet az egyén kreativitása éppúgy, mint a rászorulók védelme. Utóbbi különösen fontos a KDNP számára - tette hozzá Harrach Péter.

A kisebbik kormánypárt frakcióvezetője kiemelte: üdvözlik a konszolidációs időszak kezdetét. Mint mondta, elkerülhetetlennek tartották a régi rend lebontását kísérő konfrontációt.

"Elveink érvényesülése érdekében továbbra sem riadunk vissza a küzdelmektől, de nem tagadjuk, hogy a kereszténydemokraták politikai stílusának jobban megfelel az építés korszaka, a lehető legszélesebb nemzeti egység szolgálata" - fogalmazott.

A Fidesz üdvözli a miniszterelnök kiállását Magyarország nemzeti érdekei mellett

A Fidesz üdvözli, hogy a miniszterelnök egyértelműen kiállt Magyarország nemzeti érdekei, az arányos adózás, a családok támogatása, a tisztességes munka megbecsülése és az elszámoltatás fontossága mellett.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője közleményében a kormányfő országértékelő beszédére reagálva kiemelte: a miniszterelnök és kormánya mindenben számíthat a Fidesz támogatására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×