eur:
389
usd:
363.51
bux:
68141.17
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

2011-et értékelte Orbán Viktor - a nap hírei

A kormányfő szerint a kommunizmus bukása óta a legnehezebb év volt 2011 Európában. Még egyeztetnek a BKV-s szakszervezetek a márciusi sztrájk dátumáról. Az idén 15-20 százalékos forgalomcsökkenéssel számol Magyarországon a Richter.

A kormányfő szerint a kommunizmus bukása óta a legnehezebb év volt 2011 Európában. Orbán Viktor a Millenárison elmondott évértékelőjében azt mondta: tavaly a térségben 13 kormány bukott meg, a gazdasági folyamatok pedig a visszaesés irányába fordultak. A miniszterelnök azt mondta: Devecser és Kolontár iszapkatasztrófa utáni újjáépítése megmutatta, hogy nincs olyan mélypont, ahonnan ne lehetne talpra állni. Úgy vélte: Magyarország ma olyan helyzetben van, ami próbára teszi az itt élők hitét. Orbán Viktor emlékeztetett arra: 2010-ben az új kormány arra vállalkozott, hogy olyan Magyarországot épít, ahol jobb az élet. Hangsúlyozta: tudták, hogy nyolc év súlyos hibáit és 20 év mulasztásait nem lehet hamar helyrehozni. A kormányfő azt mondta: 2010-ben az adósságcsapda, a munka elveszett becsülete és a tartalékok hiánya volt a legfőbb akadály. Hozzátette: az adósságot - a családoknál és az államnál egyaránt - csökkentették, az új adórendszer mellett pedig megéri dolgozni. Orbán Viktor megismételte: a mai kormány erős, független, szabad országot akar, ami biztonságot nyújt. Ahol a tisztességes munka biztos megélhetést ad, érdem szerinti az előrejutás, mindez pedig méltó időskort teremt.

Az ellenzék az évértékelőről

Az MSZP elnöke szerint a kormányfő évértékelőjében elmondottaknak semmi köze a magyar valósághoz. Mesterházy Attila nevetségesnek nevezte, hogy Orbán Viktor azt a középosztályt jelölte meg legfőbb társadalmi bázisaként, amely a szegények mellett a leginkább megszenvedte a kormány gazdaság- és társadalompolitikai intézkedéseit. A Jobbik szerint a miniszterelnök beszédében kevés volt a konkrétum, újdonság pedig egyáltalán nem hangzott el. Az LMP úgy véli: a kormányfő nem évértékelő, hanem hazugságbeszédet mondott. Karácsony Gergely, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese azt mondta: Orbán Viktor úgy beszélt, mintha az elmúlt másfél évben nem is élt volna ebben az országban.

Márciusban BKV-sztrájk?

Még egyeztetnek a BKV-s szakszervezetek a márciusi sztrájk dátumáról - közölték az érdekképviseletek a közlekedési vállalat Akácfa utcai székházánál tartott demonstrációjuk után. A tüntetésen átadták petíciójukat a cég vezérigazgatójának. Ebben egyebek mellett azt követelik, hogy a márciusban lejáró kollektív szerződésben megszerzett eddigi jogok érvényben maradjanak, a dokumentum érvényességét pedig hosszabbítsák meg júliusig. Várszegi Gyula, a BKV vezérigazgatója azt mondta: ha a cég nem kapja meg a működéséhez szükséges pénzt, akkor a szakszervezeteknek nem lesz miért sztrájkolniuk.

Pályázatok munkahelyteremtésre

Munkahelyteremtő beruházások támogatására írt ki pályázatot mikro-, kis- és közepes vállalatoknak 10 milliárd forint keretösszeggel a Nemzetgazdasági Minisztérium. Czomba Sándor államtitkár az InfoRádiónak elmondta: az idén megduplázták a tavalyi öt milliárd forintos támogatási keretet, így számításuk szerint 2012-ben 5.300-5.500 új munkahely létesítéséhez, és 10 ezer meglévő állás megőrzéséhez járulnak hozzá legalább 600-800 vállalkozásnál. A mikro-, kis- és közepes vállalkozások február 8-ától, vagyis holnaptól március 30-ig pályázhatnak, a támogatásokról május végéig döntenek.

Forgalomcsökkenéssel számol a Richter

Az idén 15-20 százalékos forgalomcsökkenéssel számol Magyarországon a Richter Gedeon Nyrt., amely összességében stagnálást vár. A gyógyszergyártó cég vezérigazgatója az InfoRádióban azt mondta: Magyarországon 20 százalékkal csökkenhetnek a bevételek, és vannak olyan kormányzati intézkedések, amelyeknek a hatása még nem látható. Bogsch Erik hangsúlyozta: tavaly a Richter árbevétele euróban számolva először lépte át az egymilliárdos értéket, a növekedés 10,7 százalékos volt.

160 ezer család szabadul meg a devizahitel-csapdából

Január végéig meghaladta a 141 ezret a fix árfolyamon végtörlesztett szerződések száma - mondta el az InfoRádiónak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője. Binder István közölte: az ügyfelek további 19 ezer szerződés esetében igazolták a szükséges fedezet meglétét, így mintegy 160 ezer családnál szűnik meg a devizakockázati kitettség. A már teljesített végtörlesztések piaci árfolyama 1.073,7 milliárd forint volt, ebből a fix árfolyamon törlesztő ügyfeleknek 776 milliárd forintot kellett kifizetniük, a bankok vesztesége ezzel megközelítette 298 milliárdot.

Átadták a Talentum-díjat

Átadták a Talentum Akadémiai Díjat, amelyet az idén tizedik alkalommal ítéltek oda. A húszezer euróval járó elismerést Kelemen Barnabás hegedűművész, Csonka Szabolcs fizikus, Tóth Judit biokémikus és Tóth Gergely történész vehette át a Magyar Tudományos Akadémián.

Befagyott a Tisza

Erős a jégzajlás a Dunán, a Tisza pedig már befagyott. A Duna felső szakaszán 90 százalékos, de már a folyó fővárosi szakaszán is 60-80 százalékos a jégzajlás. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője elmondta, hogy a jég még nem túl vastag, 4-8 centiméteres, de a győr-gönyűi kikötő térségében, illetve a bajai téli kikötőben már folyamatosan kell törni. Molnár Béla hozzátette: a Tiszát gyakorlatilag teljes hosszában állójég borítja.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×