eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Fellegi: Egyezségre kell jutni a jegybanki függetlenség ügyében - a nap hírei

Egyetértett a jegybanki függetlenség kérdésében Olli Rehn uniós pénzügyi biztossal Fellegi Tamás miniszter. Döntött a kormány a devizahitellel rendelkező állami alkalmazottaknak nyújtandó segítségről. Szerződést köt az állam a felsőoktatásban állami támogatással tanuló diákokkal. A nap legfontosabb hírei január 20-án.

A magyar kormánynak olyan intézkedéseket kell tennie, amelyek megfelelnek az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap elvárásának - mondta a hiteltárgyalások irányításával megbízott tárca nélküli miniszter. Fellegi Tamás Brüsszelben, miután találkozott Olli Rehnnel, a közösség pénzügyi biztosával, hozzátette: egyetértettek abban, hogy egyezségre kell jutni a jegybanki függetlenség ügyében. A tárca nélküli miniszter szerint Orbán Viktor miniszterelnök és José Manuel Barroso európai bizottsági elnök keddi találkozóján számos nyitott kérdést rendezni tudnak majd, vagy el tudják kezdeni az arról való tárgyalást. Fellegi Tamás hangsúlyozta: a hiteltárgyalások szoros összefüggésben lesznek majd azzal a párbeszéddel, amely a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárással kapcsolatos. Az uniós biztos szóvivője közben azt mondta: a szükséges lépések között vannak a jegybank teljes függetlenségét, illetve a bíróságok megbízható működését biztosító módosítások.

Ausztria és Magyarország stratégiai partnerei kell, hogy maradjanak egymásnak - mondta Orbán Viktor kormányfő Budapesten, miután tárgyalt Michael Spindelegger osztrák alkancellárral. A megbeszélésen a magyarországi végtörlesztés is téma volt, amellyel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: tudja, hogy az intézkedés komoly veszteséget okozott osztrák bankoknak. Hangsúlyozta: a végtörlesztésben nincs semmilyen nemzeti részrehajlás, hiszen az minden pénzintézetnek nehézséget okozott.

Állami kamattámogatással kiegészített árfolyamgát rögzítését ajánlja a kormány a közszféra devizahitellel rendelkező dolgozóinak. Giró-Szász András kormányszóvivő elmondta: a havi törlesztőrészlet pontos megállapításához szükséges modellszámítások hamarosan a munkaadókhoz kerülnek, a munkavállalók pedig náluk érdeklődhetnek. A mintegy 70 ezer érintett törlesztőrészletei így átlagosan 30 százalékkal csökkenhetnek majd havonta.

Szerződést köt az állam a felsőoktatásban állami támogatással tanuló diákokkal, akiknek a képzési idő kétszeresét kell Magyarországon dolgozniuk. Az oktatásért felelős államtitkár azután beszélt erről, hogy a kormány csütörtökön elfogadta az erre vonatkozó rendeletet. Hoffmann Rózsa közölte: a rendelet három alapvető támogatási, illetve képzési formát vezet be. Az állam - teljesen vagy 50 százalékban - összesen ötvenezer hallgatót támogat. Akik ilyen képzési formában vesznek részt, azoknak szerződést kell kötniük, ebben vállalniuk kell, hogy - a diploma megszerzését követő 20 évben bármikor - a képzési idő kétszeresét Magyarországon dolgoznak.

Közzétették a felsőoktatási intézményi keretszámokat és a kapcsolódó költségtérítéseket. A szeptemberben induló tanévben az alapképzésben teljes állami támogatás mellett 27.150-en tanulhatnak, további 15.550 diák részösztöndíjat kaphat. Az egységes osztatlan képzésben a teljes támogatásban részesülők száma 2420, a felsőfokú szakképzésben 3500 lesz. Ez összesen 48.620 olyan diákot jelent majd, aki állami vagy részben állami támogatással tanulhat. A diákok február 15-ig dönthetnek arról, hogy mely intézménybe és milyen képzési formára adják be jelentkezésüket.

Hazaérkezett az etiópiai terrortámadás három magyar túlélője. A Terrorelhárítási Központ munkatársának kíséretében, egy menetrend szerinti járat hozta őket a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Egyikük megsebesült a keddi terrortámadásban, őt egy budapesti kórházba vitték. A két magyar áldozat holtteste a jövő hét második felében érkezhet Magyarországra.

Elektronikus jegyrendszert vezetne be több lépcsőben a fővárosban 2014-től a Budapesti Közlekedési Központ. A javaslat alapján megjelenhet az időalapú jegy, a napi limit és az érintésmentes bankkártyás fizetés lehetősége is, a bérletes utasok pedig otthonról, az interneten hosszabbíthatnák meg bérletük érvényességét. A jegyek és bérletek nyilvántartása és ellenőrzése elektronikus formában történik majd egy központi számítógépen.

Február elsejétől két-három perccel csökken a nagykörúti villamosok menetideje a közlekedési lámpák áthangolásával- mondta a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója. Vitézy Dávid az InfoRádióban a 44 millió forintos uniós projektet záró tájékoztatója után arról beszélt, hogy összesen 52 csomópontban változtatták meg a lámpaprogramokat és az autósoknak ugyan többször kell megállniuk, de kevesebb ideig kell várakozniuk. Szólt arról is, hogy a tervek szerint Budapest 7 pontján alakítanak ki új P+R parkolókat.

Deák Ferenc nyolc magánlevelével és egy versével gazdagodott a Magyar Országos Levéltár gyűjteménye. A különleges dokumentumokat René Louis Roudaut Franciaország budapesti nagykövete adta át Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárnak a magyar kultúra napja alkalmából. A levelekre, a versre és egy kis borítékban elhelyezett Deák-hajtincsre a francia nagykövetség pincéjében, egy páncélszekrényben bukkantak rá.

Címlapról ajánljuk
Borzasztó szerencséje volt  - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.

A német gazdaság vagy a válogatott pörög majd jobban az Eb-n?

A 2006-os labdarúgó-világbajnokságra tündérmeseként emlékeznek vissza Németországban, a válogatott bronzérme mellett a gazdasági hatások miatt is. Sokan hasonlóban reménykednek idén nyáron is, ám sok mindentől függ, hogy a tündérmese megismétlődik-e.

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kína megfenyegette a nyugati országokat: jön a megtorlás

Kína megfenyegette a nyugati országokat: jön a megtorlás

Kína jelezte, hogy az USA és az EU által bevezetett kereskedelmi korlátozások megtorlásaként dömpingellenes vizsgálatot indít az európai és amerikai vegyianyag-behozat területén. A kereskedelmi minisztérium vasárnap bejelentette, hogy vizsgálja a fogyasztói elektronikai és autóiparban széles körben használt hőre lágyuló polioximetilén-kopolimer behozatalát az EU-ból, az Egyesült Államokból, Japánból és Tajvanról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×