eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Közel a megegyezés a kormány és a Bankszövetség között - lapszemle

Lapinformáció szerint közelednek az álláspontok a Bankszövetség és a kormány között a devizahitelesek kockázatait enyhítendő megoldásokban. A Napi Gazdaság a Bankszövetség elnökére hivatkozva azt írta: várhatóan néhány napon belül nyilvánosságra kerülhetnek a dokumentum részletei.

Patai Mihály azt mondta: olyan érdemi, hosszú távú megállapodásra készülnek, amely alapvetően határozza meg a lakossági bankolás jövőjét. Hangsúlyozta: a következő 3-5 évben a szűkülő likviditás miatt a hazai bankrendszer tervezett profitja drasztikusan csökken, hiszen nyereségének 40-42 százalékát eddig a hitelezésből szerezte.

"Hogyne!" - így válaszolt Matolcsy György a parlamenti folyosón, amikor a Népszabadság munkatársa azt kérdezte tőle, a 2012-es költségvetés korrigálásakor a lehetséges eszközök közé tartozik-e szerinte a zárolás, illetve a jövedéki adó minimális emelése. A nemzetgazdasági miniszter ugyanakkor hozzátette, erről szerdán a kormányülésen tárgyalnak, és alakítják ki az álláspontjukat. A 2012-es büdzsét az eredetileg tervezett 268 helyett 300 forintos euróárfolyammal írják át.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy újabb radikális nyomásgyakorló eszközt vetettek be az orvosokat képviselő hazai szervezetek, hogy kikényszerítsék a béremelést: olyan nyilatkozatokat gyűjtenek, amelyben egyértelművé teszik, hogy januártól nem hajlandók önként vállalt túlmunkára. Eddig már több mint ezer nyilatkozat érkezett vissza a szervezethez.

Az Index.hu összeállítása szerint a tapasztalatok szerint 2-3 percet késnek a 3-as metró vonalán a szerelvények a korábban bevezetett sebességkorlátozás miatt. A vonatokon kikapcsolták az automata vezérlést, a kézi irányítás néha döcög. Pályahibák miatt 60 km/órás sebességkorlátozást vezettek be a 3-as metró vonalán.

A Portfolio.hu arról ír, hogy a búza kínálata 9,3 millió tonnával nőhet jövőre, főként a bőségesebb betakarítás következtében. A nagyobb kitermeléshez sokban hozzájárult Argentína, és a tavalyi áradások után felépült Ausztrália, de javította termelési előrejelzését a kínai statisztikai hivatal is.

A Pénzcentrum.hu cikke szerint az idei évben a gazdasági környezet változása mellett a hazai gazdaságpolitikai intézkedések is jelentős hatással voltak a háztartások megtakarításaira. Egy felmérés szerint a megkérdezettek 21,4 százalékának nőtt a havi jövedelme, miközben a többségénél nem történt érdemi változás. A többlet jövedelem legnagyobb arányban megtakarításra fordítódott, 11 százalékuk viszont hiteltörlesztésre fordította.

Hanganyag: Kálló Izabella

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×