INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Jön a fiskális unió? - hetilapszemle

Infostart / InfoRádió
Spekulánsok támadása? és Úton a fiskális unió felé - ez a Heti Válasz és a Figyelő címlapsztorija.

Szemtől szemben Bogár László és Heim Péter a Heti Válaszban. Harmadszorra vitáznak a lapban, most a kormány spekulánsokat láttató kommunikációja tette időszerűvé, hogy ütköztessék nézeteiket.

A Heti Válasz azt írta, Heim Péter a Századvég Gazdaságkutató elnökeként és Bogár László jobboldali közgazdászként is egyetért: a kormány pénzügypolitikája helyenként irracionális, ám, mint mondják, változtatni sosem késő. Számos kérdést máshogy látnak, ilyen például a kapitalizmus. Eltérően gondolkodnak például abban is, hogy van-e mozgástere a kormánynak az IMF tárgyalásokon. Bogár László szerint a kormány nincs alkupozícióban, Heim Péter szerint viszont van mozgástér.

Bogár László a Moody's leminősítésével kapcsolatban úgy fogalmazott: jön a parlamenter, lengeti a fehér zászlót, ők meg cinikusan, röhögve szitává lövik. Heim Péter szerint viszont nincs semmiféle specifikus, Magyarország elleni támadás. Abban, hogy elszállt a forint, legfeljebb 20 százalék bármilyen spekulációs hatás, negyven-negyven százalékban az eurózóna válsága és a kormány gazdaságpolitikája felelős.

A Figyelő Pax Germanica - úton a fiskális unió felé címmel közöl cikket. A lap emlékeztet, a német rendezési terv a bajba jutott országok megsegítése előtt garanciákat fogadtatna el azért, hogy elkerüljék a fiskális felelőtlenség megismétlődését. Beláthatatlan következményei lehetnek, ha a hétvégi uniós csúcs döntéseit hiteltelennek ítélik a piacok.

A német kancellár nem titkolja, hogy a terve a fiskális unió irányába mutat. Az adósságválság ugyanis megmutatta, hogy a pénzügyi unió hosszabb távon nem életképes a gazdasági és bizonyos mértékig a költségvetési és adópolitikai szuverenitás átruházása nélkül. Az eurót viszont nem lehet a lakosság támogatása nélkül életben tartani. A valutaövezet újjászületése számos országtól olyan erőfeszítéseket igényel majd, ami próbára teszi a lakosság tűrőképességét, és teret enged a szélsőségeseknek és a hamis prófétáknak. Az alternatíva, az esetleges szakadás még drámaibb következményekkel járhat.

Hanganyag: Windisch Judit

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk