eur:
393.84
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Jön a fiskális unió? - hetilapszemle

Spekulánsok támadása? és Úton a fiskális unió felé - ez a Heti Válasz és a Figyelő címlapsztorija.

Szemtől szemben Bogár László és Heim Péter a Heti Válaszban. Harmadszorra vitáznak a lapban, most a kormány spekulánsokat láttató kommunikációja tette időszerűvé, hogy ütköztessék nézeteiket.

A Heti Válasz azt írta, Heim Péter a Századvég Gazdaságkutató elnökeként és Bogár László jobboldali közgazdászként is egyetért: a kormány pénzügypolitikája helyenként irracionális, ám, mint mondják, változtatni sosem késő. Számos kérdést máshogy látnak, ilyen például a kapitalizmus. Eltérően gondolkodnak például abban is, hogy van-e mozgástere a kormánynak az IMF tárgyalásokon. Bogár László szerint a kormány nincs alkupozícióban, Heim Péter szerint viszont van mozgástér.

Bogár László a Moody's leminősítésével kapcsolatban úgy fogalmazott: jön a parlamenter, lengeti a fehér zászlót, ők meg cinikusan, röhögve szitává lövik. Heim Péter szerint viszont nincs semmiféle specifikus, Magyarország elleni támadás. Abban, hogy elszállt a forint, legfeljebb 20 százalék bármilyen spekulációs hatás, negyven-negyven százalékban az eurózóna válsága és a kormány gazdaságpolitikája felelős.

A Figyelő Pax Germanica - úton a fiskális unió felé címmel közöl cikket. A lap emlékeztet, a német rendezési terv a bajba jutott országok megsegítése előtt garanciákat fogadtatna el azért, hogy elkerüljék a fiskális felelőtlenség megismétlődését. Beláthatatlan következményei lehetnek, ha a hétvégi uniós csúcs döntéseit hiteltelennek ítélik a piacok.

A német kancellár nem titkolja, hogy a terve a fiskális unió irányába mutat. Az adósságválság ugyanis megmutatta, hogy a pénzügyi unió hosszabb távon nem életképes a gazdasági és bizonyos mértékig a költségvetési és adópolitikai szuverenitás átruházása nélkül. Az eurót viszont nem lehet a lakosság támogatása nélkül életben tartani. A valutaövezet újjászületése számos országtól olyan erőfeszítéseket igényel majd, ami próbára teszi a lakosság tűrőképességét, és teret enged a szélsőségeseknek és a hamis prófétáknak. Az alternatíva, az esetleges szakadás még drámaibb következményekkel járhat.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×