eur:
393.87
usd:
368.5
bux:
66309.86
2024. április 24. szerda György

Az Egyesült Államok aggódik a magyar demokráciáért

Az Egyesült Államok továbbra is aggódik a magyar demokráciáért - írta az amerikai nagykövet a Heti Válaszban. Sorolt olyan kérdéseket is, amelyeket hiteles hangok tesznek fel. Az egyik ilyen: vajon a választási rendszer lehetővé teszi-e, hogy a nép szabad és tisztességes módon váltson kormányt?

Eleni Tsakopoulos Kounalakis úgy fogalmazott: a nagykövetség munkatársai és a washingtoni kollégák alapos munkát végezve próbálták megérteni, milyen hatással lesznek a sarkalatos törvények a demokráciára. Továbbra is aggódnak.

A nagykövet arra biztatja a kormányt, hogy mielőtt befejeződik a sarkalatos törvények szövegezése, és életbe lép az új alaptörvény, fontolja meg az intézkedéseket.

Hozzátette, hogy számos hiteles hang tesz fel kérdéseket: megfelelő fékek és ellensúlyok vannak-e az új rendszerbe építve ahhoz, hogy megőrizzék a demokratikus intézmények függetlenségét a magyarok eljövendő generációi számára? Hogyan képes egy kormány a demokrácia intézményeit - mint a bíróságok és a média - a legjobban működtetni és szabályozni? Vajon növeli, vagy akadályozza egy intézmény függetlenségét, ha egyetlen személy kezében összpontosul a hatalom? Vajon a felelősségteljes döntéshozatalt segíti-e elő vagy a személyes, esetleg politikai érdekek érvényesítését szolgálja, ha egy komoly hatalommal rendelkező vezetőt kizárólag kétharmados többséggel lehet leváltani? Vajon a választási rendszer lehetővé teszi-e, hogy a nép szabad és tisztességes módon váltson kormányt? Megengedi-e a különböző nézetek képviseletét? Vajon a reformok fokozzák-e a lakosság bizalmát? - sorolta a kérdéseket Eleni Tsakopoulos Kounalakis.

Ezek nem könnyű kérdések, teszi hozzá, valamennyi demokráciának meg kell válaszolni őket. Ezeket a kérdéseket nem egyszer teszik fel, és nem elég rájuk egyszer válaszolni - írta az egyesült államok magyarországi nagykövete a Heti Válaszban.

Írása azzal zárul, hogy Az Egyesült Államok Magyarország sikerében érdekelt, és továbbra is barátként arra biztatják Magyarországot, hogy találja meg saját megoldásait a demokrácia és a két ország partnerségének alapjaiként szolgáló közös értékek megerősítésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×