eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Tarlós: Öt központi kórház kellene Budapesten

Budapestnek öt központi kórházra volna szüksége, ennek bázisa többnyire adott - mondta Tarlós István főpolgármester hétfőn, miután látogatást tett az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Központi Mentőállomásán.

A városvezető szerint igazolt az a kormányzati döntés, hogy a kórházakat központi felügyelet alá veszik, meggyőződött arról, hogy a betegellátás minősége és a betegek életesélyei nem attól függnek, hogy adott esetben hány kórház van a városban, hanem hogy ezek milyen felszereltségűek. Jelezte: itt nemcsak a felkészültségre kell gondolni, hanem mindenekelőtt az infrastrukturális felszereltsége és eszközellátásra.

A főpolgármester úgy vélekedett: Budapestnek öt, úgynevezett "mindenevő" kórházra volna szüksége, hogy ne forduljon elő olyan helyzet, hogy a beteg egy kórház előtt összeesik, de nem oda viszik be, mert vagy elképesztőek az adminisztrációs feltételek, vagy egyszerűen nincs a kórházban az adott eset kezelésére alkalmas szakmai egység.

A központokra nem újként kell gondolni - mondta Tarlós István, hozzátéve, hogy a Margit Kórház, a dél-budai kórház, az Uzsoki kórház és a Honvéd kórház is megfelelő bázis lenne.

Hihetetlen jó teljesítménynek nevezte, hogy a fővárosban a mentősök célja 15 percen belül elérni a betegeket, ami több mint 80 százalékban teljesül is. Szólt az OMSZ járműbeszerzési programjáról is, kiemelve a 220, uniós támogatással érkező járművet, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ezek közül egy sem a fővárosban teljesít majd szolgálatot.

A főpolgármester nagy lépésnek nevezte, hogy a mentőszolgálat idén megállapodást kötött két fővárosi hajléktalanellátó szervezettel arról, hogy segítenek gondoskodni a kritikus állapotú hajléktalanok megfelelő helyre szállításáról. Mint ismertette, a főváros a Belügyminisztériummal közösen a napokban nyitja meg új ellátó telephelyeit, ahol a szerencsétlen sorsú emberek megfelelő ellátást és munkát is kapnak.

Tarlós István kitért arra is, hogy centralizálni kellene a betegutak szervezését Budapesten, mert jelenleg "23-féleképpen történik a betegekhez való eljutás".

Mártai István, az OMSZ főigazgatója fontosnak nevezte a szervezet és a főváros kapcsolatát, megjegyezve, hogy bár a mentés állami feladat, pozitív üzenetnek tartja, hogy a főváros is tájékozódik a szervezet munkájáról. Szavai szerint munkájuk a budapestiekről szól, ezért szükséges a tapasztalatcsere, adategyeztetés.

A főigazgató kitért a hajléktalanellátás kérdésére is, amelyről úgy vélekedett: az nem lehet sem egy szervezet, sem egy tárca vagy szolgálat egyedüli feladata, mert olyan komplex kérdés, amelyet célszerű széles körben egyeztetni, és minden szereplőnek folyamatosan együttműködnie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×