eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tarlós az egységes főváros megszűnésétől tart - hírösszefoglaló

Az egységes főváros megszűnésétől tart a főpolgármester. Budapesttől is megvonta a befektetési ajánlású adósbesorolást a Moody's. Több jármű is megrongálódott Budán egy autós üldözés közben. A nap legfontosabb hírei november 26-án.

A főpolgármester szerint januárban csődbe megy a BKV és veszélybe kerülhet több közlekedési beruházás - így a 4-es metró is -, ha nem változtatnak a finanszírozási rendszeren. Tarlós István megköszönte a miniszterelnöknek, hogy a kormány megadta a korábban kért 5 milliárd forintos támogatást, ugyanakkor közölte: Budapestnek forrásteremtési lehetőségre van szüksége. Ezért - mint fogalmazott - újra tárgyalni kell a közlekedési adó és a dugódíj bevezetéséről. A főpolgármester szólt arról is, hogy kezelhetetlen helyzetet teremtene az az önkormányzati törvényhez készült fideszes módosító javaslat, amely Budapestet megyének nyilvánítaná, a kerületekből pedig huszonhárom független település jönne létre. Tarlós István szerint ezzel száznegyven év után megszűnne Magyarország egységes fővárosa. Közben a Kormányszóvivői Iroda hangsúlyozta: a kabinet mindig is különös figyelmet fordított a kiemelt beruházások támogatására, de figyelembe kell venni a megfelelő egyensúly fenntartását is.

Magyarország után Budapesttől is megvonta a befektetési ajánlású adósbesorolást a Moody's. A hitelminősítő az eddigi Baa3-ról egy fokozattal Ba1-re rontotta a magyar fővárosra külön megállapított adósságkibocsátói osztályzatát. A Moody's indoklása szerint a növekvő költségvetési feszültségek 2012-ben is fennmaradnak, ugyanakkor magas a devizakitettsége és a közvetett adóssága a magyar fővárosnak. Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője az újabb leminősítésről úgy véli: a kormány gazdaságpolitikája és meghatározó szereplői Magyarország településeit veszélyeztetik döntéseikkel és veszélybe sodorják az ország jövőjét.

Február végéig lezárják a Hunvald-pert - közölte az ügyben elnöklő bíró. Vincze Piroska a Magyar Nemzetnek azt mondta: a per december 6-án iratismertetéssel és a perbeszédekkel folytatódik. Hozzátette: az ügyben mind a 25 vádlott esetében legkésőbb februárig megszülethet az elsőfokú ítélet a Fővárosi Bíróságon. Erzsébetváros korábbi szocialista polgármesterét, Hunvald Györgyöt, valamint Gál György korábbi SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnököt és 23 társukat bűnszervezetben elkövetett csalással, hűtlen kezeléssel, vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolják.

Belgiumban megállapodtak az ország jövő évi költségvetésének fő elemeiben a kormányalakításról tárgyaló pártok. Az eddigi információk szerint az egyezség lehetővé teszi az államháztartási hiány 2,8 százalék alá csökkentését. A megállapodás azután vált különösen sürgőssé, hogy az egyik vezető hitelminősítő intézet, a Standars and Poors' pénteken egy fokozattal rontotta a belga állami értékpapírok besorolását

Több jármű is megrongálódott Budán egy autós üldözés közben. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: három férfi a II. kerületi Rákóczi utca egyik házába próbált betörni, amikor a rendőrök megzavarták őket. Az üldözés közben négy jármű, köztük egy rendőrautó rongálódott meg. Egy férfit és egy nőt már őrizetbe vettek, harmadik társukat még keresik. Az autós üldözésben senki sem sérült meg.

Pakisztánban 28 katona halt meg, amikor a NATO helikopterei megtámadtak egy ellenőrzőpontot az ország északnyugati részén, Momand tartományban. John Allen, az afganisztáni NATO-erők parancsnoka az eset alapos kivizsgálását ígérte. Közben Iszlámábád úgy döntött: felülvizsgál az Egyesült Államokkal és a NATO-val kötött minden - így diplomáciai, katonai, hírszerzési - megállapodást.

Irakban a legutóbbi jelentések szerint 15 ember halt meg két pokolgépes merényletben. Az egyik detonáció Bagdadban, a másik egy, a fővároshoz közeli kis faluban történt. A két támadásban több mint 20-an megsebesültek.

Indonéziában hárman meghaltak és 17-en megsérültek, amikor leszakadt egy híd. A szerencsétlenség Kelet-Borneó tartományban történt. A Golden Gate híd mintájára megépített, 700 méteres szerkezetről a szemtanúk szerint egy busz, gépkocsik és több motor zuhant a folyóba.

Útnak indították a Curiosity nevű új amerikai marsjárót a floridai űrrepülőtérről. A jármű nyolc és fél hónapig tartó, 570 millió kilométeres út után, augusztusban érkezik meg a Marsra. A NASA 2003-ban kezdte el tervezni a 2 és fél milliárd dolláros összköltségű projektet.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×