eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

ORFK: még tart a nyomozás az iszapömlés ügyében

Még tart a nyomozás a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban indított ügyben - közölte Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője.

A szóvivő az MTI érdeklődésére azt mondta: valójában nem éltek vádemelési javaslattal az ügyészség felé, jelenleg még csak az iratismertetés folyik az ügyben. Ez azt jelenti, hogy az ügy még nyomozati szakaszban van - tette hozzá.

Ruttner György, a Mal jogi képviselője azt közölte, hogy még tart a nyomozás a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa ügyében. Hozzátette: várhatóan nem lesz minden gyanúsítottat érintő vádemelési javaslat. Kitért arra, hogy az ügynek jelenleg 14 gyanúsítottja van, mindannyian a Mal egykori és jelenlegi dolgozói.

Az ügyvéd az eljáró védőügyvédek nevében elmondta: abban eddig valamennyi szakértői vélemény megegyezik, hogy az iszaptározó falának a kiszakadását elsődlegesen talajtörés okozhatta.

Ruttner György szerint a nyomozás eddigi adatai alapján még nem indokolt a vádemelés. A jelenlegi üzemeltetőknek nincsen közük a létesítmény kivitelezéséhez, engedélyezéséhez - mondta a Mal jogi képviselője.

Magyar György, a sértettek egy csoportjának jogi képviselője kedden azt közölte az MTI-vel, hogy befejezte a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és az ügy iratait vádemelési javaslattal küldi meg a Veszprém Megyei Főügyészségnek. Az ügyvéd hozzátette: a vádemelési javaslatban halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmények szerepelnek. Mint elmondta, a sértettek, akiket ők képviselnek, több tucatnyian vannak; nekik vagy a hozzátartozójuk halt meg, vagy ők maguk súlyosan megsérültek.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának a gátja tavaly
október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el: Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint százhúszan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 05:45
×
×
×
×