eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Komoly vita a köznevelési törvényjavaslatról - a nap hírei

Az új köznevelési törvényjavaslatról vitázott az Országgyűlés. 1,4 százalékkal nőtt a GDP a harmadik negyedévben. Brüsszelhez fordult a magyar devizahitel-végtörlesztés miatt nyolc nagy európai bank.

Az oktatási államtitkár szerint nincs jelentős nézetkülönbség az államtitkárság és Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke között. Hoffmann Rózsa az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a fenntartó kérdésében például nem az a fontos, hogy az államé az intézmény, és az önkormányzat visszaveheti, vagy a helyhatóságé, de ha nem tudja fenntartani, átadhatja, hanem a stabilitás. Az államtitkár megismételte: a cél egy olyan köznevelési rendszer megalkotása, amely elősegíti a gyermekek harmonikus testi, lelki, értelmi fejlődését, emellett támogatja a tehetséggondozást, és megakadályozza a társadalmi leszakadást. A fideszes Pokorni Zoltán korábban azt mondta: a tervezet több pontjával is elégedetlen, ezért az előterjesztéshez számos módosító indítványt nyújtanak be. A törvényjavaslatról a parlamenti vitában az ellenzék is több kifogást fogalmazott meg, az MSZP egyenesen a visszavonására szólította fel a kormányt, civil oktatási szervezetek pedig demonstrációt kezdtek az Országháznál.

Újabb 11 szervezettel kötött stratégiai partnerségi megállapodást a közigazgatási és igazságügyi tárca. Navracsics Tibor miniszter hangsúlyozta: azért vonják be a társadalmi szervezeteket, köztestületeket a jogszabályok előkészítésébe, hogy jobb minőségű, végrehajtható és az életviszonyoknak megfelelő törvények szülessenek.

Péterfalvi Attila korábbi adatvédelmi biztost jelölte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökévé Orbán Viktor kormányfő. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közölte: a kinevezésről a köztársasági elnök hozza meg a döntést.

367 munkavállaló csoportos leépítését jelentette be az állami foglalkoztatási hivataloknak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap. A szervezet szóvivője közölte: az érintettek közül 49-en korábban már bejelentették, hogy távozni kívánnak, jelentős részük nyugdíjba vonul. Cserháti Ágnes arról is beszámolt, hogy az alap a leépítés részleteiről megállapodott a közmédia megválasztott központi üzemi tanácsával.

Magyarországon 1,4 százalékkal nőtt a GDP a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest - közölte az előzetes számok alapján a Központi Statisztikai Hivatal. Az elemzői várakozások a nemzeti össztermék 0,9-1 százalékos éves növekedésről szóltak. A növekedés hajtóereje elsősorban a mezőgazdaság, másodsorban az ipari export volt.

Befejezte a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda, amely vádemelési javaslattal küldi meg az ügy iratait a Veszprém Megyei Főügyészségnek - közölte a sértettek egy csoportjának jogi képviselője. Magyar György elmondta: a vádemelési javaslatban halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmények szerepelnek. Hozzátette: arról az ügyészség dönt, hogy emel-e vádat az ügyben. --A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el: Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet; tíz ember meghalt, több mint 120-an megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná.

Brüsszel támogatását kéri a magyar kormánnyal szemben a devizahitelek végtörlesztésének ügyében nyolc nagy európai bank. A Michel Barnier belső piacért és szolgáltatásokért felelős uniós biztosnak címzett levélben a banki vezetők azt írják: az intézkedés kirívó megsértése jogaiknak. A levélben arra kérik az Európai Bizottságot: állapítsa meg mielőbb, hogy a magyar jogszabály megsérti az uniós alapelveket és az alapvető szabadságjogokat.

Görögországban mérséklődött a gazdasági visszaesés üteme a harmadik negyedévben, de a recesszió várhatóan még jövőre is folytatódik. Az athéni statisztikai hivatal adatai szerint a GDP 5,2 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Az Európai Bizottság legutóbbi előrejelzése szerint az idei 5 és fél százalékos visszaesés után jövőre 2,8 százalékos GDP-csökkenés következik, és a növekedés csak 2013-ban indul meg, amikor 0,7 százalékkal nő majd a hazai össztermék Görögországban, ahol 2012 már az ötödik év lesz, amikor csökken a GDP.

Bukarestben megszavazta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditálását a román szenátus oktatási bizottsága. A javaslatról hamarosan a szenátus is szavaz, a végső szó azonban a képviselőházat illeti.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 05:45
×
×
×
×