eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Készül az új szmogrendelet

Várhatóan a november 30-i közgyűlésen módosítja a főváros a szmogriadó rendeletét. A főpolgármester a szennyezett levegő miatt a jelenlegi rendelet értelmében csak túl későn tilthatja ki a fővárosból a környezetszennyező autókat.

A Fővárosi Közgyűlés jelenleg érvényben lévő rendelete szerint ha a szálló por mennyisége növekszik a levegőben, akkor a riasztási fokozat léphet életbe. Ezt azt jelenti, hogy a főpolgármester elrendelheti a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek közlekedési tilalmát. De ezen kívül más komolyabb intézkedési lehetősége nincs.

Arra kérheti még a jegyzőket, hogy fokozottan ellenőrizzék az avar égetési tilalom betartását, valamint arra kérheti a lakosságot, hogy a gépkocsik helyett használják a tömegközlekedési járműveket. Ezen kívül megkérheti arra is az autósokat, hogy haladási sebességüket 20 km/h órával csökkentsék - de ez sem kötelező érvényű.

Ezt a jogszabályt értelmezték rosszul a szakemberek és legutóbb, vagyis november 4-én hajnalban már korlátozták a forgalmat, és megbüntették a rendőrök a piros és fekete környezetvédelmi plakettel ellátott járművek vezetőit, miközben erre csak a következő nap reggelétől lett volna lehetőség. Ezért legutóbbi sajtótájékoztatóján Tarlós István bocsánatot is kért a lakosoktól.

A Fővárosi Önkormányzat is hibázott, mert nem egyértelműen fogalmazott. A felelősséget a hivatalunknak fel kell vállalnia, pontosítani fogjuk a korábbi rendeletet is - mondta a főpolgármester.

A fővárosi közgyűlés várhatóan csak november 30-án fogja tárgyalni a szmogriadó-rendelet módosítását. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a főpolgármesteri hivatal hogyan kívánja módosítani a szmogriadó rendeletét, de az biztos, hogy összhangba hozzák a kormányrendelettel.

A kormányrendelet leszögezi, hogy rendkívüli intézkedést kell tenni, ha szmoghelyzet alakul ki. Riasztási fokozat esetén bevezetendő közlekedési korlátozó intézkedés nem csak a páros-páratlan rendszám szerinti forgalomszabályozás lehet.

A rendelet felsorolja azokat a lehetséges közlekedési intézkedéseket, melyek elrendelhetőek. Ide tartozik az átmenő forgalom korlátozása, illetve kitiltása, az elkerülő útvonalak kijelölése, sebességkorlátozás ideiglenes bevezetése, gépjárműforgalom korlátozása a járművek környezetvédelmi besorolása alapján, illetve a legszennyezőbb gépjárművek használatának megtiltása. A parkolási lehetőségek időleges bővítése valamint a tömegközlekedés használatának előnyben részesítésére történő felszólítás.

A riasztási fokozat elrendeléséről és a várható korlátozásokról előző nap 18 óráig kell tájékoztatni a lakosságot és az intézményeket. Szmoghelyzet esetén minden településen az érvényes szmogriadó-terv szerint kell eljárni. Magyarországon több település rendelkezik szmogriadó-tervvel, mint amennyinek feltétlenül kötelező lenne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 05:45
×
×
×
×