eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Zacher: A heroin kiment a divatból

Átrendeződött a kábítószerpiac - erősítette meg a Nemzeti Drog Fókuszpont éves jelentését az InfoRádió által megkérdezett toxikológus, Zacher Gábor szerint herointúladagolás ma már ritkán fordul elő, inkább a szintetikus szerek fogyasztása lett divatos.

A legszembeötlőbb változás 2010-ben a heroin háttérbe szorulása és az amfetaminok, valamint az új designer drogok fogyasztásának terjedése volt - állapítja meg a Nemzeti Drog Fókuszpont a magyarországi kábítószerhelyzetet elemző éves jelentésében. Mindezt megerősítette az InfoRádió kérdésére a Péterfy Sándor utcai Kórház osztályvezető főorvosa is. Zacher Gábor kiemelte: változtak a trendek, a heroin már kiment a divatból.

A toxikológus hangsúlyozta: míg a 90-es években egy héten nagyjából 15 embert szállítottak be a kórházba herointúladagolás miatt, az elmúlt egy hónapban nem találkozott ilyen esettel. A heroin a múlté, és nem is várható, hogy visszatér néhány évig - tette hozzá.

Más lett a világ, a stimuláns szerek nagyobb jelentőséget kaptak - közölte Zacher Gábor, aki szerint az amfetamin, illetve annak származékai, valamint a dizájner drogok kerültek előtérbe. Beszélt arról is, hogy a kokain sötét lónak számít, nincsenek adatok arról, hogy ezt a szert mennyien használják.

A középiskolások egyharmada már fogyasztott drogot


A magyar középiskolások 30,7 százaléka fogyasztott már valamilyen tiltott vagy még legális drogot - derül ki a Nemzeti Drog Fókuszpont éves jelentéséből. 2006 óta másfélszeresére nőtt a droghasználat a középiskolások körében.

Négy év alatt másfélszeresére nőtt az amfetamin, valamint tovább nőtt a marihuána használata - a dizájner drogok megjelenése mellett - a középiskolások körében. A legtöbben továbbra is a marihuána miatt kerülnek kórházba, de nőtt a stimulánsok okozta mérgezések száma is, viszont visszaszorultak a heroinmérgezéses esetek, ezzel együtt csökkent a droghasználat miatti halálesetek száma.

A legjelentősebb változás tavaly a mefedron és a hozzá hasonló szintetikus vegyületek megjelenése volt. Ezek - de főleg az akkor még legális mefedron - népszerűsége néhány hónap alatt meghaladta az amfetaminét, méghozzá úgy, hogy az amfetaminlefoglalások száma sem csökkent. A mefedron január 1-től van tiltólistán.

A még legális drogok piacán megfigyelhető az internetes terjesztés gyors fejlődése. A világhálón a vizsgálat ideje alatt 19 honlapot azonosítottak, amelyek ezen szerek kereskedelmével foglalkozott.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×