eur:
387.04
usd:
355.92
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Fizetni kell azért is, ami nincs? - Hetilapszemle

A Figyelő szerint végrehajthatatlan lehet a környezetvédelmi termékdíj-tervezet. A Heti Válasz a dunai vízi közlekedés kilátásairól közöl cikket.

A Figyelő arról ír, hogy újabb anyagi és adminisztrációs terhekkel, végrehajthatatlansággal fenyeget a környezetvédelmi termékdíj-tervezet, ha azt a jelenlegi formájában fogadják el, és januártól életbe lép. A tervek szerint az eddigi 49 milliárd forintnál többet, 60 milliárd forint bevételt vár a költségvetés a környezetvédelmi termékdíjból. A bevételt két módon is növeli a tervezet: gyarapítja a díjköteles termékek számát, illetve növeli a díjtételeket. A lap írása szerint soha nem látott mértékben bővülne a termékdíjas áruféleségek köre. A mostani javaslat szerint ugyanis nemcsak a palackok, rekeszek, ládák után kellene fizetni, hanem számos olyan áru bekerülhet a termékdíj törvényi hatálya alá, amelyről értékesítése pillanatában nem lehet eldönteni, hogy csomagolást vagy valami egész mást cél szolgál-e majd. Illés Zoltán államtitkár szerint nem kell tartani áremeléstől. Úgy véli: csak annyi a változás, hogy a cégek ezután nem mentesülhetnek különböző jogcímeken a díjfizetés alól.

A Heti Válasz szerint friss napilap és gőzölgő kávé mellett, egy kényelmes katamarán fedélzetén szeretnének munkába járni Budapestre a Duna menti települések lakói, akik azt állítják, hogy szívesen otthon hagynák az autójukat, ha lenne hajóközlekedés. Az ötletgazda, a Leányfalun élő Borz Miklós hosszabb időt töltött az ausztráliai Sydneyben, és megtapasztalta, milyen gyors és kényelmes tud lenni a kis öblök között a vízi közlekedés a katamaránokon. Leányfalu polgármesterének vetette fel, hogy ezt a fajta tömegközlekedést a Duna menti településeken is meg lehetne valósítani. De ez csak akkor lehetséges, ha az északra fekvő Dunabogdánytól vagy Tahitótfalutól a déli agglomerációban lévő Százhalombattáig lenne vízi közlekedés. Az Észak-Dél Duna Önkormányzati Hajózási Társaság akkor jöhet létre, ha minden érintett település képviselő-testülete megszavazza a csatlakozást. Jó esetben akár már 2014-ben elindulhat az első hajó Budapestre. A terv megvalósítása előtt sok akadály tornyosul, például az, hogy Leányfalura nemhogy hajójárat nincs a fővárosból, de még kikötőt is felszámolták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×