eur:
388.53
usd:
360.76
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Folytatódott a költségvetés vitája - a nap hírei

Pénteken is a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatról vitáztak a parlamentben. Menesztette Bojár Iván András városarculati tanácsadót a főpolgármester. Jövő szerdáig reggel 7-től este 8 óráig tartanak nyitva a fővárosi sírkertek. A nap legfontosabb hírei október 28-án.

A jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatról vitáztak a parlamentben. A javaslatot ismertetve Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábban stabil, kiszámítható, feladatközpontú költségvetésnek nevezte a jövő évit. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke arról beszélt, hogy a tervezet a központi költségvetés adósságának csökkenése irányába mutat, kritikaként fogalmazta meg ugyanakkor, hogy a költségvetést nem alapozták meg háttérszámítások. A parlamenti ellenzék megszorításnak tartja a tervezetet. A javaslatban 2,5 százalékos államháztartási hiánnyal és 4,2 százalékos inflációval számol a kormány.

Készül a törvényjavaslat a bankrendszer újraszabályozásáról - erősítette meg az InfoRádiónak a Nemzetgazdasági Minisztérium, de a tervezet részleteiről semmit sem közöltek. A készülő törvényjavaslatról az Inforádió által megkérdezett banki vezetők, szakértők, és a Bankszövetség sem nyilatkozott. Orbán Viktor kormányfő a brüsszeli uniós csúcs után azt mondta, hogy meg kell változtatni a bankok működésének körülményeit Európában és Magyarországon is.

Költségvetési felelősségi szerződést írt alá az LMP és az MSZP a Parlamentben. Az eredetileg ötpártira tervezett eseményen a Fidesz és a KDNP nem vett részt. A Jobbikot képviselő Hegedűs Tamás azt mondta: egyetértenek a megállapodással, de csak akkor szignálják azt, ha arra a kormánypártok is készek lesznek. Az LMP által kezdeményezett megállapodás szerint az aláírók vállalják, hogy a 2012-es költségvetési és adómódosításokon nem nyújtanak be olyan javaslatokat, amelyek növelik a hiányt.

Mintegy 2 milliárd forint európai uniós forrással támogatja jövőre a sérült gyermekek korai fejlesztését és a hatékony módszerek terjesztését a Nemzeti Erőforrás Minisztérium - jelentette be a szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Soltész Miklós méltatta a fogyatékkal élőkkel dolgozó szakemberek munkáját, és azt kérte a pedagógusoktól: továbbra is biztassák a szülőket, akik sokszor teljesen reményvesztettek.

Akár egy év szabadságvesztést is kaphatna az, aki hajléktalanokat aláz meg Kocsis Máté fideszes képviselő büntető törvénykönyvet módosító javaslata szerint. Az új passzus legfeljebb 2 évben határozná meg a büntetést, ha az elkövető azzal bírja rá a kiszolgáltatott embert a megalázó magatartásra, hogy ellenszolgáltatást ad, vagy ígér neki, illetve felvételt készít róla, vagy közzéteszi azt.

Menesztette Bojár Iván András városarculati tanácsadót a főpolgármester. A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója annyit közölt, hogy Bojár Iván Andrással december 31-ével bontott szerződést Tarlós István, de Szűcs Somlyó Mária az okokról nem beszélt. Bojár Iván András az Origo hírportálnak azt mondta, nem kapott olyan jelzést, hogy a fővárosi vezetés ne lenne megelégedve a munkájával.

Meghiúsult a Duna-parti közraktárak helyén épült CET visszaadása Budapestnek. A Fővárosi Önkormányzat és a beruházó Porto Investment egymást hibáztatja. A városháza és a beruházó egyetértenek abban, hogy a Porto azért tagadta meg az átadást, mert az önkormányzat emberei nem mutatták be meghatalmazásukat. A városháza ugyanakkor hozzátette: a vállalkozás egyik felet sem engedte be, ezzel bebizonyosodott, hogy a Porto nem birtokosa az épületnek, így vissza sem tudta volna adni azt.

A háztartások több mint 90 százalékában befejeződött az adatfelvétel a népszámláláson - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A beérkezett kérdőívek alapján változatlanul jelentős Budapest lemaradása, a fővárosi lakáscímek 87 százalékából jött be adat, ugyanakkor az ország több száz településén már lezárult az összeírás. A megyék közül Zalában már a háztartások 95 százaléka teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségét, míg Heves megyében a fővárosihoz hasonló a helyzet.

Szombaton és vasárnap a szokásos hétvégi nyitva tartás szerint működnek az üzletek, hétfőn a boltok és a piacok általában nyitva, november 1-jén kedden pedig zárva lesznek - közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség. A munkaszüneti napon csak a benzinkutak, virág- és édességboltok, non-stop kis üzletek, valamint a vendéglátó- és szórakozóhelyek üzemelnek.

Jövő szerdáig a szokásostól eltérően, reggel 7-től este 8 óráig tartanak nyitva a fővárosi sírkertek - mondta el az Inforádiónak a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. vezérigazgatója. Horváth József hozzátette: vasárnap, hétfőn és kedden a mozgássérülteket szállító járműveket kivéve tilos a temetőkbe autóval behajtani. Szólt arról is, hogy a hosszú hétvégén megerősítik a biztonsági szolgálatot a sírkertekben.

Szerbiában elfogadta a kormány a rehabilitációs törvény tervezetét, amelynek célja, hogy rendezze a vajdasági magyar szervezetek és Budapest által is kifogásolt kárpótlási törvény problémáit. A kompromisszumos megoldás szerint a törvény nem foglalkozik a második világháború történéseivel, de azokat, akikről bebizonyosodik, hogy háborús bűnöket követtek el, kizárják a kárpótlásra jogosultak köréből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×