eur:
387.99
usd:
361.75
bux:
68887.83
2024. május 9. csütörtök Gergely

Több százan léphetnek át az MSZP-ből Gyurcsány pártjába - lapszemle

A Népszabadság írása szerint a Magyar Szocialista Pártban azzal számolnak, hogy nagyjából 1500-2000 párttag lép majd át a Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett Demokratikus Koalícióba. A Magyar Nemzet a 2012-es költségvetéshez benyújtott salátatörvény oktatási fejezetéről cikkezik.

A Népszabadság írása szerint a Magyar Szocialista Pártban azzal számolnak, hogy nagyjából 1500-2000 párttag lép majd át a Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett Demokratikus Koalícióba. A lapnak az MSZP egyik meg nem nevezett prominense úgy kommentálta a várható átlépéseket, hogy a Demokratikus Koalíció erősebb párton kívül a liberális körökben, mint párton belül. Az MSZP-ben számos helyen kell majd tisztújítást tartani, mert helyi szervezetek vezetői is jelezték átlépésüket, és lemondtak tisztségükről - részletek a Népszabadságban.

A Magyar Nemzet a 2012-es költségvetéshez benyújtott salátatörvény oktatási fejezetét ismertetve arról ír, hogy tovább működhetnek az előző kormány által csak határozott időre engedélyezett, nyolcnál kevesebb évfolyamot tanító iskolák. A bezárási törekvések annak idején komoly ellenállást váltottak ki, mert sok településen az egyetlen iskolát ítélték volna ezzel halálra. Ezek most újabb 3 éves haladékot kapnak. A közoktatási törvényt érintő másik módosítás, hogy 2013. augusztus 31-ére tolódik ki az a határidő, amikorra biztosítani kell minden óvodáskorú gyermek számára óvodai helyet, ha szüleik ezt kérik - írja a Magyar Nemzet.

A napilap egy kutatás eredményeit ismertetve azt írja: a Jobbik szimpatizánsainak 65, míg az MSZP támogatóinak 57 százaléka fogadná el a gyors gazdasági fejlődés áraként azt, hogy a jelenlegi demokratikus rendszert felcseréljék egy autoriter berendezkedésre. A Nézőpont Intézet kutatásából kiderül: az LMP támogatóinak 38 százaléka, a Fidesz szimpatizánsok egyharmada támogatna egy ilyen váltást. A felvetés elutasítása az utóbbi két párt esetében 56 százalékos, míg az MSZP-t preferálóknál 31, a Jobbiknál 30 százalék vetné el a gyors gazdasági fejlődés érdekében egy tekintélyuralmi rendszer bevezetését - írja a Magyar Nemzet.

Az Index cikkéből kiderül: titokban, a nyílt sivatagban temethetik el Moammer Kadhafi megbuktatott, majd megölt líbiai vezetőt. Az Átmeneti Nemzeti tanács egyik névtelenséget kérő tisztviselője szerint már ma eltemethetik az egykori diktátort és fiát. A holttestek az elmúlt napokban egy hűtőházban volta közszemlére kitéve, ám állapotuk olyan gyorsan romlott, hogy nem várhatnak tovább - írja az index.

A Portfolio cikke szerint az önkormányzatok mérlegelhetnének az ingatlanadó kivetésekor. Hat kormánypárti képviselő ugyanis arra tett javaslatot, hogy az alapterület után kivethető ingatlanadó törvényben meghatározott maximumát az önkormányzatoknak ne legyen kötelező kihasználniuk. A hasznos alapterület alapján jövőre épületnél 1658 forint, míg teleknél 301 forint a négyzetméterenkénti éves adó felső határa - részletek a Portfolio.hu-n.

A Portfolio.hu arról is ír, hogy még nem dőlt el véglegesen a MÁV és a BKV adósságának sorsa. Az adósságátvállalás és a PPP-projektek kiváltása tavaszi megítélés szerint 580 milliárd forintos költségvetési tételt jelentene, vagyis ha ezt a kiadást nem vállalná fel a kormány, azzal elemzők szerint tágítaná saját költségvetési mozgásterét. A Magyar Nemzeti Bank elemzői idén már nem számolnak a MÁV és a BKV adósságának átvállalásához, illetve egyes PPP-szerződések kiváltásához kötődő többletkiadásokkal - részletek a Portfolio.hu-n.

A Napi Gazdaság az ElectroWorld feszámolásával kapcsolatban arról ír, hogy a bolthálózat üzleteit korábban kft-kbe helyezte ki, így nem tudni pontosan, hogy az anyavállalatban milyen vagyonelemek vannak, illetve az adósságállomány hogyan oszlik meg. A hálózat 9 éves működése során 17 milliárd forintos adósságot halmozott fel - írja a Napi Gazdaság.

A Pénzcentrum.hu cikke szerint a legújabb adó az interneten kereskedőket sújtja majd. A jövő évi személyi jövedelemadózási szabályokban tervezett változások értelmében 2012-től gazdasági tevékenységnek minősül, ha valaki rendszeresen, jövedelemszerzés céljából értékesít ingó vagyontárgyakat. A Pénzcentrum.hu írásából kiderül: az is ebbe a kategóriába tartozik, ha például egy kismama szeretné eladni gyermeke kinőtt ruháit az interneten.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Feloszlatták a palesztinbarát tábort Bécs leghíresebb egyetemén

Lépett az osztrák rendőrség
Feloszlatták a palesztinbarát tábort Bécs leghíresebb egyetemén

Az amerikai egyetemi tüntetések mintájára tartottak palesztinbarát megmozdulásokat több európai ország, köztük Ausztria egyetemein. Aktivisták hétfőn kontinens egyik legrégebbi egyetemének számító bécsi egyetem (Universität Wien) udvarán létesítettek palesztinbarát tiltakozó tábort, amelyet a rendőrség csütörtökre virradó éjjel feloszlatott.

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×