eur:
389.61
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megemlékezések az aradi vértanúk emléknapján

Országszerte tartanak megemlékezéseket ma az aradi vértanúk emléknapja alkalmából.

A budapesti Kossuth téren Schmitt Pál köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnökének jelenlétében reggel 8 órakor katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbocra engedik a nemzeti lobogót. 9 órakor pedig a Fiumei úti Nemzeti Sírkert Batthyány mauzóleumában koszorúzással tartanak megemlékezést az aradi vértanúk emléknapja alkalmából. Az eseményen Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter mond beszédet.

Emellett az ország több pontján, a többi között Debrecenben, Békéscsabán, Kecskeméten, Keszthelyen, Miskolcon és Kaposváron tartanak megemlékezést. Nyíregyházán például Katona Tamás Az aradi vértanuk című művének felolvasásával idézik fel az 1849. október 6-án történteket.

Szerbiában Újvidéken tartanak emlékműsort és a vajdasági Eleméren megkoszorúzzák Kiss Ernő altábornagy sírját. Szlovákiában egyebek mellett Pozsonyban, Ajnácskőn és Révkomáromban tartanak megemlékezést és koszorúzást.

Romániában Marosvásárhelyen közösen emlékeznek meg a magyar politikai szervezetek. Aradon már szerdán megnyílt egy kiállítás a negyvennyolcas szabadságharc ereklyéiből, ma a belvárosi római katolikus templomban istentisztelettel folytatódnak a megemlékezések, majd az egykori vesztőhelyen és a Szabadság-szobornál tartanak koszorúzást. Ukrajnában pedig Nagyszőlősön tartják a központi megemlékezést, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szervezésében.

162 éve ezen a napon végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×