eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A héten elkészülhet a felsőoktatási törvény normaszövege

Pénteken ismerheti meg a Magyar Rektori Konferencia a felsőoktatási törvény normaszövegét.

Még a héten elkészülhet a felsőoktatási törvény normaszövege, sőt Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a Magyar Rektori Konferenciával tárgyalva ígéretet tett arra, hogy ezt meg pénteken meg is ismerhetik a rektorok.

Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia társelnöke azt mondta: vállalták, hogy rövid idő alatt egyeztetnek.

Korábban hat nagy egyetem vezetője közös nyilatkozatban kért egyeztetést a felsőoktatási törvény koncepciójáról, erre reagált így az oktatási államtitkárság.

Amint arról már beszámoltunk, a felsőoktatási törvény koncepciója alapján szerződést kötnének a hallgatókkal, akiknek az ingyenes képzésért cserébe vállalniuk kellene, hogy bizonyos ideig Magyarországon dolgoznak.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke, Nagy Dávid szerint azonban ez valójában röghöz-kötés. "Az államtitkárság által javasolt szerződés nem garantálja, hogy a hallgató itthon el tud majd helyezkedni, azt pedig pláne nem, hogy a szakmájában. Ez tulajdonképpen az én fogalmaim szerint röghöz kötés" - fogalmazott.

A koncepcióban korábban szerepelt az is, hogy aki nem éri el a 2,5-es átlagot, annak önköltségen kell folytatnia a tanulmányait. Ezt a hallgatók tandíjként értelmezték, ám Sándorné Kriszt Éva a tegnapi egyeztetés után azt mondta, ez az elem kikerült a tervezetből - éppen a diákok javaslatára.

Hoffmann Rózsa, oktatási államtitkár tegnap délután a törvényt firtató újságírói kérdésekre válaszolva azt mondta: hamarosan elkészül a joganyag. Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár egyébként ma este az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Az oltásellenesség hazai helyzetéről készül felmérés a gyermek háziorvosi praxisokban, miután egyre több gyermekorvost jelentenek fel szülők amiatt, mert nem adnak mentesítést a kötelező védőoltások alól. Erről Kántor Irén, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) új elnöke beszélt a Portfólio-nak egy háttérbeszélgetés után, amelyen többek között kiderült, hogy folyamatosan nő az országban a betöltetlen gyermek háziorvosi praxisok száma, ami jelenleg 150, valamint, hogy továbbra is magas, 62 év a szakmában dolgozó doktorok átlagéletkora. Szó volt az iskolai igazolásokról, az új ügyeleti rendszerről, valamint arról is, hogy a gyermek háziorvosok miként próbálnak meg harcolni az egyre nagyobb mértékű gyermekkori elhízással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×