eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A jövő tanévben sem emelkedne a tankönyvek maximált ára

A jövő tanévben sem emelkednének az egyes tankönyvi kategóriákra vonatkozó árkorlátok a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) rendeletmódosításának tervezete szerint.

A Kormány.hu oldalon közzétett javaslat, amelynek véleményezési határideje szeptember 26-a, rögzíti, hogy a kormány az energiaárakhoz hasonlóan és döntően az árkorlát szinten tartásával megakadályozza a tankönyvárak emelkedését, ezáltal az iskoláskorú gyermekeket nevelő családok anyagi terheinek növekedését. A közoktatási tankönyvek maximált ára a családokra és a költségvetésre "költségkímélő hatást fejt ki", ugyanakkor a kiadókat takarékosságra, a hatékonyság növelésére ösztönzi.

A jelenleg egyeztetés alatt álló javaslat kitér arra is: az iskoláztatási kötelezettség szerves következménye, hogy a tanuláshoz szükséges tankönyveket be kell szerezni, függetlenül az anyagi körülményektől biztosítani kell, hogy valamennyi iskoláskorú gyermek azonos esélyekkel férjen hozzá a nélkülözhetetlen tankönyvekhez.

A megelőző tíz évben az oktatásért felelős miniszter minden év szeptember 30-ig közleményben tette közzé a tankönyvek maximált árát; 2010-től viszont már rendeletben kell ezt szabályozni.

Az anyag rögzíti azt is, hogy a 2012/2013. tanévre vonatkozó közoktatási tankönyvár-rendelet árkorlátjának alkalmazása az egyik feltétele annak, hogy egy tankönyvkiadó könyvei felkerülhessenek a közoktatási tankönyvjegyzékre.

Tankönyvként az a nyomtatott formában megjelent könyv hozható forgalomba, amelyet tankönyvvé nyilvánítottak, továbbá felvettek a hivatalos tankönyvjegyzékre. Az éves költségvetési törvényben meghatározott, a tanulók ingyenes tankönyvellátásának támogatására megállapított, és az iskolafenntartók által igényelhető támogatás felhasználása csak a tankönyvjegyzéken szereplő tankönyvek esetén alkalmazható. Az adott tanévi tankönyvjegyzékre felvett tankönyv ára a tankönyvjegyzék hatályának időtartama alatt nem emelhető.

Kitér a dokumentum arra is, hogy ha a javaslatnak megfelelően az árkorlát nem változik, akkor ez a központi költségvetésre nincs hatással, nem nőnek számottevően a háztartások költségei, ugyanakkor a tankönyvkiadóknál a nyereség csökkenésére lehet számítani.

Ha azonban esetleg mégis kismértékű emelés történne, akkor - mivel az ingyenes tankönyvellátásra jogosultaknak a tankönyvek térítésmentes elérhetőségét biztosítani kell - a jelenleg a jogosult tanulónkénti 12 ezer forintos keret nem lesz elegendő a növekvő tankönyvárak állami kompenzálására. Ennek következtében a tanulók ingyenes tankönyvellátása veszélybe kerülhet, vagy az állami költségvetésnek növelnie kellene a jogosult tanulók után igényelhető állami központi költségvetési támogatás mértékét.

Az oktatási államtitkárság idei tanévkezdésre összeállított becsült adatai szerint az első évfolyamos tanulók tankönyvcsomagjának átlagára 6482 forint, a másodikosoké 7430 forint, a harmadikosoké 7169 forint, a negyedikeseké 6431 forint volt. Felső tagozaton, ötödik évfolyamon a tankönyvekért átlagosan 6550 forintot, a hatodikban 7285 forintot, a hetedikben 11.110 forintot, a nyolcadikban 10.840 forintot kellett fizetni. A legolcsóbb kiadvány a tankönyvjegyzékben 111 forint, a legdrágább közismeretei tankönyv 3280 forint, a legdrágább nemzetiségi tankönyv 25 ezer forint, a legdrágább szakképzési tankönyv 8300 forint volt. A hivatalos tankönyvjegyzékben 4652 kiadvány szerepelt.

Címlapról ajánljuk
Győrben lesújtott a három csapás szabálya, életfogytiglant kapott egy pedofil

Győrben lesújtott a három csapás szabálya, életfogytiglant kapott egy pedofil

Mivel az elkövetőt hasonló bűncselekmények miatt korábban már kétszer is elítélték, a mostani eset után lehetett alkalmazni a három csapás szabályát – mondta az InfoRádióban a Győri Fellebbviteli Főügyészség szóvivője. Takácsné Karácsony Anikó hozzátette: legkorábban 25 év múlva lehetne feltételesen szabadságra bocsátani a többszörös visszaeső bűnözőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×