eur:
385.49
usd:
354.32
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Czomba: Nem a közmunkaprogram javítja a foglalkoztatási statisztikát

A Start-program keretében a következő években már több százezer embernek szeretne tartós közmunkát biztosítani a kormány - hangsúlyozta Czomba Sándor. A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy nem a szezonális, és nem is a közmunkák teremtettek közel 44 ezer új munkahelyet Magyarországon. Ennek döntő része a versenyszférában keletkezett.

Számos településen indult már meg mintaprojekt, az eredményük már a jövő évben látszani fog és példát ad - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Elsősorban a hátrányos helyzetű térségekben indulnak majd újabbak - tette hozzá.

A cél az értékteremtő attitűd megteremtése, amellyel azok is motiválttá tehetőek, akik részt vesznek a munkában. "Az nem megy, hogy valakinek azt mondják: kapsz 78 ezer forintot, itt egy seprű, de bujkálj egész nap a falusiak elől, hogy ne idegesítsd őket azzal, hogy közmunkásként nem csinálsz semmit. Ez nem vezet sehová" - fogalmazott az államtitkár.

Jelenleg nagyjából 560 ezer regisztrált álláskereső van Magyarországon. Közülük mintegy 240 ezer semmilyen ellátást nem kap, körülbelül 170 ezren részesül bérpótló juttatásban (28.500 forint), és nagyságrendileg 150 ezer álláskeresési ellátásban - sorolta az államtitkár, aki szerint azt nem is tudni, hány ember nincs regisztrálva, pedig munkanélküli.

A közmunkaprogramok elsőrendű célcsoportja azok köre, akik bérpótló juttatásban részesülnek

Nem a közmunka javítja a statisztikát

A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára az InfoRádió Arénájában elmondta: a munkanélküliségi ráta tekintetében Magyarország azonos szinten van például Svédországgal, a foglalkoztatási mutatók viszont már lényegesen különböznek.

Lényeges a munkanélküliségi ráta, de sokkal fontosabb a foglalkoztatási adat - hangsúlyozta. Összehasonlításképpen emlékeztetett arra, hogy Svédországban 8,5 százalék körüli a munkanélküliség, nálunk a legfrissebb OECD-adat alapján 10,1 százalék - ha a kettőt összevetjük, majdnem azt mondhatjuk, hogy közelítünk a svédekhez - mondta. Ám ha a foglalkoztatási adatokat nézzük, akkor azt látjuk, hogy ez a ráta Svédországban 72 százalék - nálunk viszont 55-56 százalék. "Itt van a baj, ezen belül is a termelőszféra foglalkoztatottságában" - fogalmazott. Vagyis 3,7-4 millió ember tartja el az egész országot. A közvetlenül a termelőszférában foglalkoztatottak száma pedig mindössze 1,2 millió.

A 24-45 éveseket illetően a magyar foglalkoztatási ráta kicsit tér el az uniós átlagtól, de a pályakezdőknél és az 55 év felettieknél, az alacsony iskolai végzettségűeknél óriási a baj, és hatalmasak a területi különbségek is - magyarázta.

Megnyugtató ugyanakkor, hogy a KHS adatai szerint az előző év azonos időszakához képest 43 ezer fővel bővült a foglalkoztatottak köre, ráadásul döntően a versenyszférában - tette hozzá, vagyis nem a közmunka-programok, és nem is a szezonális munkák javítják a statisztikát.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×