eur:
388.71
usd:
361.85
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Bánáti: Az ügyvéd jelenléte fontos garancia

Az igazságügyi minisztérium szerint ki lehetne tiltani a tanú ügyvédjét a kihallgatásról kiemelt ügyekben. Ez szerepel egy törvénymódosító tervezetben, amelyet még a kormány nem fogadott el. Az ügyvédi kamara elnöke szerint viszont az ügyvéd jelenléte a jogállami büntetőeljárás egyik garanciája.

Szóhoz sem tudok jutni - így kommentálta a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, Bánáti János, hogy egy tervezet szerint kiemelt ügyekben a tanúkihallgatásról az ügyész kitilthatná az ügyvédet.

Az indoklás szerint fölösleges bent ülnie egy ügyvédnek, hiszen a kihallgatáskor amúgy is csak a jogairól tájékoztathatja a tanút, és ezt majd megteszi a hatóság. Azért akarják megakadályozni, hogy bent legyen a tanú ügyvédje, nehogy elmeséljen később mindent például a gyanúsítottnak. Az ügyvédi kamara elnöke ezt felháborítónak tartja. Bánáti János azt mondta, ha a tanú hozzájárul, az ügyvédet nem köti a titoktartás, és jogszerűen jár el.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint a tanú a büntetőügy legkiszolgáltatottabb szereplője, az ügyvéd pedig a jelenlétével biztosítja, hogy a kihallgatás megfeleljen a törvényeknek, jelenléte fontos garanciája a jogállami büntetőeljárásnak.

Bánáti János hozzátette: gyakori, hogy taktikai okból a rendőrség előbb tanúként idéz be valakit, akit később gyanúsítottként akar felelősségre vonni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×