eur:
389.55
usd:
361.64
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Lendvai: "Nem adom a szavazatomat koncepciós per lefolytatásához"

Bár Gyurcsány Ferenc maga is kérte, az MSZP frakció nem támogatja a volt miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztését - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lendvai Ildikó. Az Országgyűlés hétfőn szavaz az előterjesztésről. A szocialista képviselő beszélt arról is, hogy a párt újfajta kommunikációs stílussal vág neki az őszi parlamenti ciklusnak az MSZP, de ezt új tartalommal is meg kell tölteni.

"Egy dolog, hogy Gyurcsány Ferenc kéri a mentelmi joga felfüggesztését; neki az a dolga, hogy vállalja az igazát. Egy másik dolog viszont az, hogy én biztosan nem adom a szavazatomat egy véleményem szerint koncepciós per lefolytatásához" - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lendvai Ildikó.

A szocialista képviselő majdnem biztos abban, hogy pártjának frakciója nem járul majd hozzá a volt kormányfő kiadatásához. "Ha egy jobbikos képviselő nézne szembe olyan eljárással, ahol nem az igazság feltárása a cél, hanem politikai előítélet bizonyítása, akkor is ugyanígy döntenék" - tette hozzá.

Talán tiszteletlenség minősíteni, de ennél ócskább vádat még nem hallottam - fogalmazott Lendvai Ildikó azzal kapcsolatban, hogy az ügyészség szerint Gyurcsány Ferenc a Sukoró-ügyben azzal lépte túl hatáskörét, hogy meghatározta a telek értékesítésének módját. "Hiszen azt idézik, hogy egy összejövetelen a volt kormányfő valakihez odafordult, és megkérdezte tőle, lehet-e törvényesen telekcserét végrehajtani - amiből már látszik, hogy Gyurcsány Ferenc kizárólag törvényesen akart eljárni -, majd az igenlő válasz után engedélyt adott rá" - mondta.

Máig nem értem, hogy ebben mi a bűn - fogalmazott a politikus, aki feltételezi, hogy politikai döntésről van szó, de a Fideszben még el sem döntötték, akarnak-e ebben az ügyben tárgyalást és ítéletet. "Azt viszont tudom, hogy mit akarnak: tévéhíradót, ahol bemutatják, amikor akár vezetőláncon kísérik Gyurcsány Ferencet" - jelentette ki, hozzátéve: "én viszont nem szeretem, ha politikai cirkuszt akarnak csinálni az igazságszolgáltatásból".

"Ha pedig az ügy mégis eljut a bíróságig, akkor nem olyan jogi környezetben szeretnék egy ilyen tárgyalást, ahol előzőleg elfogadnak egy olyan jogszabályt, ami lehetővé teszi, hogy az ügyész jelölje ki az eljáró bíróságot. Ezt nem tudom elfogulatlan igazságszolgáltatásnak nevezni, és senkit nem adok a kezükre, akit politikai okokból akarnak beletenni ebbe a húsdarálóba" - jelentette ki Lendvai Ildikó.

Lendvai Ildikó komolytalannak tartja azt is, hogy a kormány felvetette az előző kormányzatok büntetőjogi felelősségét az államadósság növelése miatt. "Ezt ők sem gondolják komolyan, mert ezzel az erővel politikai vádat lehetne abból is csinálni, ha például, valaki nem tett meg mindent azért, hogy elég ápolónő legyen. Magyarán nem emelte meg a fizetésüket" - fogalmazott a politikus.

Erőteljesebb lesz az üzenet

Az MSZP újfajta kommunikációs stílussal vág neki az őszi parlamenti ciklusnak, de ez nem vagdalkozást és öncélú agresszivitást jelent. Erőteljesebb üzeneteket kell megfogalmazni - mondta Lendvai Ildikó.

Ez elsősorban nem kommunikációs kérdés, ráadásul az MSZP egyébként is híres arról, hogy pocsékul kommunikál - fogalmazott a politikus, aki szerint a cél újfajta tartalmakat vigyenek a beszédükbe és a gondolkodásukba.

Lendvai Ildikó szerint itthon a gazdaságinál is nagyobb társadalmi válság van kibontakozóban. Nőnek a társadalmi különbségek, ráadásul biciklista társadalom van kibontakozóban: az emberek egyre inkább részvéttelenek a rosszabb helyzetben lévőkkel szemben, miközben felfelé engedelmesek.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×