eur:
387.91
usd:
357.78
bux:
68176.13
2024. május 17. péntek Paszkál

"A helyi politikának bele kell szólnia az iskolaigazgatók kinevezésébe"

A települési önkormányzatok az iskolaigazgatók kinevezésébe akkor is szeretnének beleszólni, ha az oktatási feladatok - az önkormányzati törvény koncepciója értelmében - átkerülnének az államhoz. Erről Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke beszélt az InfoRádió Arénájában.

Míg az óvodai ellátás önkormányzati feladat marad, addig az alapfokú oktatást az állam fogja megszervezni, ellátni a jövőben. Az egészségügyi ellátást továbbra is a helyhatóságok szerveznék - jelentette be a kormány döntését Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a csütörtöki kormányszóvivői sajtótájékoztatón az új önkormányzati törvény alapelveit ismertetve.

A minisztérium látja majd el a feladatkijelölő szerepet az oktatási kérdésekben, egy másik állami szerv pedig a végrehajtásért és az ellenőrzésért fog felelni - magyarázta az InfoRádió Aréna című műsorában a Pest Megyei Közgyűlés elnöke. Szűcs Lajos hozzátette: az iskolákban dolgozók számára ez olyan változást okozhat, hogy az eddigi közalkalmazotti státuszuk államivá alakul át.

Kiemelte: vannak még vitás kérdések az igazgatók kinevezésével kapcsolatban. Az elnök úgy véli, a helyi politikának mindenképpen beleszólást kellene kapnia a kinevezésekbe.

Egy jobb pénzügyi helyzetben lévő települési önkormányzat nagyobb beleszólást kaphat a feladatok ellátásában - ismerte be Szűcs Lajos, aki hozzátette: az önkormányzatiság egyik fontos alapelve, hogy az adott település mondhassa meg, milyen irányokat vegyen.

Beszélt arról is, hogy a Pest megyei önkormányzat évek óta 3-4 milliárdos tartozást görget. A rendszerváltás óta zajlik az önkormányzatok feladatainak átrendezése és kiüresítése. A legnagyobb ilyen jellegű beavatkozás 2006-ban történt - emelte ki Szűcs Lajos, aki hozzáfűzte: 2006 óta 14 és 17 milliárd forint közötti összeget vont el az állam az önkormányzatoktól.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×