eur:
400.35
usd:
368.48
bux:
74228.2
2024. október 21. hétfő Orsolya

Mártonffy: Elfecséreltünk 15 évet a zöldség- és gyümölcstermesztésben

Ha a termelési technológiát és a kereskedelmi tevékenységet jobban megszervezik, akkor további tartalékokat lehet a piacra vinni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, aki hozzátette: a tiszta termelést és kereskedelmet meg kell végre valósítani, ehhez adózási és forgalmazási kedvezményeket kell biztosítani.

Magyarország szerencsés helyzetben van: olyan területen gazdálkodik, ahol rendkívüliek a mezőgazdaság adottságai - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mártonffy Béla, aki hozzátette: a magyar mezőgazdaság legsikeresebb ága lehetne a zöldség- és gyümölcstermelés.

Akár "kis Hollandia" szerepét is betölthetnénk, a termelést és a logisztikát tekintve is - fogalmazott a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, aki szerint ha a technológiánkat, a termelői szervezettségünket és a kereskedelmi tevékenységünket jobban össze tudnánk hangolni, akkor fel lehetne szabadítani a tartalék egymillió tonna árut.

Úgy véli, 2,8-2,9 tonna árut állítanak elő a magyar termelők, pedig 3,5-3,8 millió tonnára lenne piac. Magyarországnak nem az a baja, hogy nem tud piacra vinni terméket, hanem az, hogy nem tud annyit, akkor és olyan minőségben előállítani terméket, mint ahogy azt a piac igényelné.

Ki kell szélesíteni a termékszerkezetet, erre kell a fejlesztést felépíteni - hangoztatta a terméktanács elnöke, aki szerint az ágazat nagyon sok területén a technológiai fejlesztés jelentősen elmaradt. Elfecséreltünk 10-15 évet, és ez most visszaüt. Ezt lépésről lépésre fel kell építeni - tette hozzá.

A tiszta termelést és kereskedelmet meg kell végre valósítani, ehhez adózási és forgalmazási kedvezményeket kell biztosítani - fűzte hozzá Mártonffy Béla, kiemelve: az uniónak is újra kell gondolnia az egész élelmiszer-biztonsági rendszerét és a finanszírozásban is új politikára van szükség.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×