eur:
385.47
usd:
354.3
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Új dinnyepiaci szabályozás készül - a nap hírei

Újabb melegrekordok dőltek meg a négynapos hőségriadó harmadik napján. Új rendelkezések lépnek életbe a jövő héten a dinnyetermesztés és a -piac szabályozására. Brüsszelben tanácskoznak a Görögországnak nyújtandó újabb hitelcsomagról az euróövezet pénzügyminiszterei. A nap legfontosabb hírei július 10-én.

Újabb melegrekordok dőltek meg a négynapos hőségriadó harmadik napján. Hajnalban is melegebb volt az  országban és a fővárosban is, mint július 10-én eddig bármikor, és az eddigi rekord-csúcshőmérsékletet is
túllépte a délutáni maximum. A mentőkhöz az átlagosnál 15-20 százalékkal több riasztás érkezett, főként ájulásos rosszullétek miatt. A fővárosban 30 százalékkal nőtt a vízfogyasztás az ilyenkor szokásos átlaghoz képest, de vízkorlátozásra nem kell számítani.

Tárgyalási alapként sem tartja elfogadhatónak a Lehet Más a Politika a választási rendszer megváltoztatására tett fideszes javaslatot. Karácsony Gergely, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese a többi között bírálta, hogy a javaslat nemcsak megtartaná az - LMP szerint adatvédelmi jogokat sértő - ajánlócédulák rendszerét, de még növelné is az egyéni jelöltek indulásához szükséges ajánlások számát. Azzal, hogy a Fidesz javaslata eltörölné a nem győztes egyéni jelöltekre leadott szavazatok kompenzációját, az LMP szerint a választási rendszer még a jelenleginél is rosszabbul fejezné ki a parlamentben a szavazók akaratát. Az MSZP is visszalépésként értékelte a Fidesz javaslatát: az ajánlószelvények megtartásával ugyan egyetétertenek a szocialisták, de egyebek mellett bírálják a kompenzációs lista eltörlését, és elfogadhatatlannak nevezik a határon túli magyarok szavazójogát.

Súlyos politikai felelősséggel járó döntésnek nevezte az Alkotmánybíróság újraválasztott elnöke, hogy mit kezdjen a taláros testület azzal kétezer beadvánnyal, amelyek a jelenleg hatályos, jövőre érvényét vesztő alkotmányra hivatkozva készültek. Paczolay Péter a Népszabadság online-on megjelent interjújában  megerősítette, hogy a mintegy kétezer, döntésre váró beadvány közül a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatosról, illetve az alkotmánymódosítás miatt benyújtott panaszról kedden tárgyal az Alkotmánybíróság, a többi ügy, köztük a semmiségi törvény is a törvénykezési szünet után kerül napirendre.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége szerint Magyarországon nincs forgalomban káros, az egészségre ártalmas élelmiszer. A szervezet úgy véli: a népegészségügyi termékadóról szóló törvénny
összefüggésben azok a kijelentések, amelyek legálisan forgalmazott élelmiszert károsnak minősítenek,  félrevezetők és hitelrontóak, valamint alkalmasak a fogyasztók megtévesztésére. A szövetség közlése szerint a só és a cukor az életfenntartáshoz nélkülözhetetlen alapélelmiszerek, amelyekből egyetlen termék sem tartalmaz önmagában túlzott, a napi szükségletet meghaladó mennyiséget.

Új rendelkezések lépnek életbe a jövő héten a dinnyetermesztés és a -piac szabályozására, hogy segítsenek az értékesítési gondokkal küszködő magyar dinnyetermesztőknek. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta: a szabályozás célja, hogy a minőség szerint osztályozva két kategóriába legyen sorolható a gyümölcs. Erre a miniszter szerint azért van szükség, hogy a fogyasztók érdekeit megfelelő módon lehessen védeni. Hozzátette: a termelők érdekeit is az szolgálja, hogy a gyenge minőségű dinnyék ne kerülhessenek a
piacra. Fazekas Sándor szólt arról is, hogy regisztrációhoz kötik a kereskedők tevékenységét, hogy átlátható viszonyok alakuljanak ki.

A holokauszt áldozataira emlékeztek Szekszárdon a népirtás 67. évfordulóján. A tolnai megyeszékhelyről hatszáz embert hurcoltak el 1944 júliusában, kevesebb, mint egytizedük tért csak vissza. A megemlékezés után az egykori szekszárdi zsinagóga előtt álló holokauszt-emlékműnél a hitközség, a megyeszékhely önkormányzata és a Tolna Megyei Német Kisebbségi Önkormányzat képviselői, helyeztek el koszorút.

A multikulturalitás fenntartásában látja Erdély jövőjének zálogát Markó Béla romániai miniszterelnök-helyettes. A Romániai-Magyar Demokrata Szövetség volt elnöke a marosfői európai uniós táborban tartott előadásában fontosnak nevezte az autonómiát, ugyanakkor ellenezte egy új romániai magyar párt létrehozásának szándékát. Markó Béla rossz döntésnek nevezte, hogy a magyar állam szavazati jogot adna a határon túli magyarságnak, szerinte nem az az erdélyi magyarság legfontosabb problémája, hogy szavazhat-e Magyarországon vagy sem.

Brüsszelben tanácskoznak hétfőn a Görögországnak nyújtandó újabb hitelcsomagról az euróövezet pénzügyminiszterei. Valószínűleg arról lesz köztük szó, hogy a magánhitelezők a lejáró adósság újrahitelezésével milyen feltételekkel állhatnának 30 milliárd eurót a következő, 100 milliárdos görög mentőövből. Ugyanerről a kérdésről kedden is tárgyalnak az Európai Unió összes pénzügyminisztere körében.

Spanyolországban mintegy 50-en sérültek meg az idei pamplonai bikafuttatások félidejéig, a mérleg ezzel egyelőre kedvezőbb, mint a korábbi években. Hagyományosan július 6. és 14. között rendezik meg San Fermin ünnepét, ennek alkalmából minden reggel hat bikát űznek végig az utcákon. Tavaly 370 sérültje volt a népszerű eseménynek. A fesztivál évente egymillió turistát vonz a 200 ezer lakosú spanyol településre, a városnak évente 75 millió eurós bevétele származik az ünnepből.

Címlapról ajánljuk
Még operálják Robert Ficót – ennyit tudni a merényletről

Még operálják Robert Ficót – ennyit tudni a merényletről

Életveszélyes haslövése miatt műtik a szlovák miniszterelnököt Besztercebányán, egyelőre nincs hivatalos tájékoztatás az állapoitáról.

Boris Pistoriusnál betelt a pohár: saját kormányára támadt a miniszter

Elfogyott a türelme Boris Pistoriusnak a költségvetési megtakarításokkal kapcsolatos, immár maratoni vitában. Ráadásul ennek egy koalíciós reggelin adott hangot, amelyet az általa vezetett minisztériumban tartottak több társminisztérium képviselőinek részvételével. Értesülések szerint a reggeli kellős közepén a miniszter olyan kijelentésre ragadtatta magát, amit többen akár félre is értelmezhettek volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
Új atomfegyvert állított szolgálatba Oroszország, részben kiűzték az ukrán erők az oroszokat Vovcsanszkból - Háborús híreink szerdán

Új atomfegyvert állított szolgálatba Oroszország, részben kiűzték az ukrán erők az oroszokat Vovcsanszkból - Háborús híreink szerdán

Az orosz fegyveres erők szolgálatba állították a nukleáris töltet hordozására is alkalmas Bulava interkontinentális ballisztikus rakétát. Miközben tovább folynak a harcok Harkiv megye Oroszországgal határos területein, az ukrán hírszerzés attól tart, hogy Szumi régió ellen is támadás indulhat. Az ukrán vezérkar szerdai jelentése szerint csapataiknak részben sikerült kiszorítaniuk az orosz erőket Vovcsanszkból. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×