eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Wéber: Gyurcsány alkalmatlan egy Orbán-ellenes koalíció vezetésére

Míg Bajnai Gordont elfogadhatják az ellenzéki pártok egyfajta "Orbán-ellenes koalíció" vezetésére, Gyurcsány Ferenc személye erre teljesen alkalmatlan - mondta Wéber Attila szociológus, aki az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte, a múlt heti MSZP kongresszuson elfogadott határozat Gyurcsány-ellenes.

Bajnai Gordon kényelmes helyzetben van: a volt kormányfő kivár - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Wéber Attila, aki hozzátette: ha Bajnai Gordon és köre politikailag aktivizálódik, és Gyurcsány Ferenc meghatározó szerepre vágyik a magyar belpolitikában, akkor akár konkurensei is lehetek egymásnak.

A szociológus szerint azonban nem lehet kizárni a két politikus közötti együttműködést, azt, hogy lehetnek egymás szövetségesei is, hiszen személyes viszonyuk jó, több évtizede ismerik egymást.

Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc alkalmas-e egy Orbán-ellenes koalíció létrehozására és vezetésére, az elemző azt mondta: az LMP a Gyurcsány Ferenccel való együttműködést több nyilatkozatában is kizárta, ez pedig ellehetetleníti egy lehetséges szövetség létrejöttét. Bajnai Gordon személye már alkalmasabb erre a feladatra, de őt először az MSZP-nek kell elfogadnia - tette hozzá.

Erős üzenetek

Múlt hétvégén tartották az MSZP kongresszusát, amelynek végén határozatot fogadtak el, aminek Wéber Attila szerint bár vannak kompromisszumos elemei, "nagyon keményen Gyurcsány-ellenes"

Egyetlen kormányt nevesít, amit sikeresnek tart, az pedig a Horn-kormány. Ennek jelzésértéke van - magyarázta a szociológus, aki a határozat fontos elemének tartja azt is, hogy kimondja, a szocialista párton belül csak egy irányzat létezik, és ez is "elég erős üzenet".

Az is benne van a határozatban, hogy mindenki a megújulás és a változás pártján van, vagyis ezt nemcsak Gyurcsány Ferenc képviseli, a megújulást nem sajátíthatja ki, mert mindenki változást akar - emelte ki Wéber Attila.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×