eur:
385.97
usd:
354.62
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Belemérik-e a csomagolópapírt a hurkába? - indul a nyári fogyasztóvédelmi ellenőrzés

A fogyasztóvédelmi felügyelők nyári idegenforgalmi főszezoni ellenőrzéseket tartanak országszerte június második felétől augusztus végéig - jelentette be Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője.

Az InfoRádiónak is elmondta: a fogyasztóvédők kiemelten nézik a vízparti nyaralóhelyek, strandok, wellness és gyógyturisztikai helyek, a nagy tömegeket vonzó fesztiválok és rendezvények területén található vendéglátóipari egységeket, a személytaxi-szolgáltatást, a fiatal korúak dohány- és alkoholtermékek kiszolgálását, a zenés-táncos szórakozóhelyekre vonatkozó előírások betartását.

Fülöp Zsuzsa hangsúlyozta: a fogyasztók életének és testi épségének védelme érdekében a hatóság kiemelt figyelmet fordít a vízi játékok, strandcikkek, mutatványos berendezések piacfelügyeleti ellenőrzésére.

A budapesti Kopaszi gáton tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a vendéglátóipari egységeknél a vizsgálat kiterjed a számlaadás, a felszolgálói díj feltüntetésének, az italok térfogatának, a mérőeszközök hitelességének ellenőrzésére.

A felügyelők célja a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat kiszűrése, ennek során nézik, hogy például a hurka súlyába belemérik-e a csomagolóanyagot, tálcát - mondta a szóvivő, hozzátéve: ellenőrzik, azt, hogy kijelölték-e a dohányzásra szóló területet.

A taxiszolgáltatás ellenőrzéskor vizsgálják, hogy a feltüntetett díjszabást alkalmazzák-e, és bekapcsolták-e a taxamétert - mondta Fülöp Zsuzsanna. Az NFH szóvivője hangsúlyozta, hogy a gyanúra okot adó játékokat laboratóriumi körülmények között is vizsgálják, továbbá kiemelten figyel a hatóság az illegális utazásszervező tevékenység kiszűrésére.

A bírságolási gyakorlatra vonatkozó kérdésre válaszolva Fülöp Zsuzsanna elmondta, hogy az új fogyasztóvédelmi koncepciónak megfelelően első körben figyelmeztetnek, vagy köteleznek a jogsértés megszüntetésére, súlyos esetben szabnak ki pénzbírságot, amelynek nagysága eltérő mértékű lehet.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×